Tensiuni si incertitudini la Carom si la Rafo

Situatia de la Carom ar putea scapa de sub control, daca nu se vor gasi solutii pentru asigurarea locurilor de munca ale celor peste 1500 de salariati.

Liderul Sindicatului “Carom”, Vasilica Udrea, a luat in calcul si eventualitatea unor proteste violente din partea angajatilor si a anuntat Prefectura Bacau ca nu-si asuma responsabilitatea in asemenea imprejurari. Tensiunile in randul salariatilor sunt produse de teama sistarii salariilor si a pierderii locurilor de munca.

“Lichidatorul a trimis o adresa la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau, in care precizeaza ca va fi nevoit sa disponibilizeze toti angajatii daca nu se va gasi o firma dispusa sa proceseze titei la noi – ne-a declarat Vasilica Udrea.

Salariatii au primit si ei o informare din partea lichidatorului judiciar, prin care au fost anuntati ca se poarta negocieri cu o firma elvetiana, care ar putea sa proceseze la Carom. Speram sa aflam rezultatul negocierilor in jurul datei de 21 martie”.

Liderul sindical Vasilica Udrea spune ca si in cazul in care salariatii vor avea front de lucru, tot se va ajunge la concedieri colective, insa numarul disponibilizatilor va fi mult mai mic, de maxim 200. Una din firmele interesate sa proceseze la Carom a fost si Faber, insa reprezentantul acesteia, Toader Gaureanu, a anuntat ca s-a retras de la negocieri, din cauza piedicilor puse de Guvern, in speta de Ministerul de Finante.

Mai era in discutie si Rafo, iar cu solutia procesarii la Carom a fost de acord atat firma Calder, cumparatorul actiunilor de la rafinaria onesteana, cat si Balkan Petroleum, care mai figureaza inca in calitate de actionar majoritar la Rafo. Marian Iancu, presedintele Balkan Petroleum, si-a aratat disponibilitatea de a-i sustine pe salariatii de la Carom, desi sindicalistii se indoiesc de acest lucru. “Nu stiu cat de mare este aceasta disponibilitate, din moment ce tocmai Balkan Petroleum ne-a bagat in faliment”, ne-a mai spus Vasilica Udrea.

Pe de alta parte, incertitudini exista si la Rafo, atat in privinta actionariatului societatii, cat si in legatura cu evitarea falimentului. Planul de reorganizare judiciara, prin care s-a evitat falimentul, se afla inca pe masa judecatorilor brasoveni: Curtea de Apel Brasov va analiza, pe data de 21 martie, unele contestatii ale planului de reorganizare, in timp ce Tribunalul Brasov va incerca sa lamureasca, pe 30 martie, situatia creditorilor.

In schimb, lupta dintre Calder si Balkan Petroleum, care isi disputa statutul de actionar majoritar la Rafo, s-a mai potolit in ultimul timp.

Reprezentantii celor doua firme, Uri Bider si Marian Iancu, au ajuns la concluzia ca principalul dusman este statul roman, care doreste falimentul Rafo, iar situatia actionariatului se va lamuri definitiv atunci cand statul va ridica sechestrul pus pe actiunile rafinariei onestene.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Patrice Fl a zis:

    FELICITARi…,acestea sunt adevaratele articole pe care le asteptam de la Dv.Situatia salariatilor de pe platforma este incerta si cu cat veti scrie asemenea articile cu atat ziarul v-a fi mai apreciat…Toata presa este plina de articole de doi bani articole cu interes national…,articole care se repeta in toata presa…,sunteti un ziar local si asteptam articole care sa arate viata locala si ce se intampla aici local ,nu de Nastase si toti cei care ne-au adus in saracia unde suntem…,stiri cu care ne intoxica toata masmedia in fiecare zii.
    Mult succes in tot cefaceti si va asteptam cu articile privind capacitatile de productie ,capacitati deunde ne castigam existenta…,in fiecare zi
    cu stima
    Florin

Adauga un comentariu

*