Semnaturi pentru Zona Metropolitana Bacau

Exasperata de mutenia in care se complace municipalitatea vizavi de subiectul Zonei Metropolitane Bacau, Codruta Arvinte, initiatorul acestui proiect a decis sa stranga semnaturi in favoarea unei initiative legislative.

Pentru a trece in a doua etapa a proiectului etse neaparat nevoie ca si Consiliul local Bacau sa se pronunte in favoarea asocierii cu celelalte consilii locale ale comunelor din imprejurimile orasului. De aproape jumatate de an, insa, Consiliul local Bacau nu a dat nici un semn; nici pro si nici contra.

Pentru a forta Consiliul sa se pronunte, Codruta Arvine a decis sa depuna o initiativa legislativa; in acest caz un proiect de hotarre de consiliu. Proiectul va intra automat in dezbateri daca cel putin 5 la suta din cetatenii cu drept de vot ai Bacaului vor semna in favoarea sa. Ar fi, deci, nevoie de aproape 9.000 de semnaturi. Codruta Arvinte sustine ca va strange 10.000.

Asteptarea poate costa

„Primaria spune ca asteapta legea care va reglementa zonele metropolitane” – ne-a declarat Codruta Arvinte. „Legea a trecut de Camera Deputatilor si acum asteapta la Senat. dar eu nu vad de ce e necesar sa mai asteptam legea aceasta din moment ce exista deja cadrul legal”.

Ea spune ca se teme ca nu cumva anul acesta sa se schimbe legislatia pentru ca Bacaul este deja pe muchie de cutit deoarece, conform ultimului recensamant orasul nu mai poate fi incadrat in categoria municipiilor de prim rang, avand mai putin de 200.000 de locuitori.

170.000, mai precis. Deci, daca apare legea, s-ar putea ca Bacaul sa nu mai aiba voie sa rganizeze o Zona Metropolitana.

Bani de la UE

„Acum 20 de ani Aerostar si CIC-ul se aflau in afara Bacaului; acum sunt in oras. Peste 20 de ani unde se vor afla marginile Bacaului?” – se intreaba Codruta Arvinte. Din 2007 vor veni fondurile structurale de la UE care vor putea fi accesate doar in anumite conditii. O zona metropolitana va avea sanse mult mai mari sa obtina banii europenilor.

Razvan BIBIRE

Comentarii

  1. codruta arvinte mi-aconfirmat spusele „bacaul este deja pe muche de cutit orasul nu mai poate fi incadrat in cat.municipilor de prim rang avind mai putin de 200000 mii locuitori.
    in acest caz e urgenta de grad 0 .

Adauga un comentariu

*