Povestea copilului din cusca: Manipulare sau realitate cruda?

Imaginile fetitei inchise intr-o cusca din comuna bacauana Horgesti au facut inconjorul lumii si au atras din nou atentia asupra Romaniei. Ce s-a intamplat, de fapt, la Horgesti? Oficialitatile nu reusesc sa se puna de acord cu jurnalistii care au investigat cazul.

Pe 12 martie, o agentie de presa din Romania publica o stire – „Povestea unui copil roman care traieste in cusca emotioneaza Italia”: Crucea Rosie Italiana pregateste o expeditie in Romania, intr-un sat din apropierea Bacaului, pentru a salva viata unei fetite de 16 luni, Corina, care traieste inchisa de bunici intr-o cusca de fier de 1 metru cub alaturi de o pisica”.

In stire se mai mentiona ca fetita mananca din aceeasi farfurie cu pisica iar mama copilei ar fi o tanara prostituata care a disparut in Italia. Mai mult, se mai afirma ca bunicii sunt dusmanii cei mai de temut ai fetitei, el fiind alcoolist iar ea – bunica – cu grave probleme psihice.

„Povestea Corinei a fost revelata ziaristilor postului italian de televiziune Sat2000 de catre Mihaela, o romanca de 29 de ani care colaboreaza la Roma cu Asociatia Salvamamme” – se mai spunea in stire.

De vina ar fi saracia

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau sustine ca a aflat din presa de aceasta poveste. Din cauza drumurilor inzapezite, reprezentantii DGASPC nu au reusit sa ajunga in satul Galeri decat dupa trei zile.

Intre timp, insa, au aflat prin telefon ca starea fetitei este destul de buna. Miercurea trecuta s-a ajuns si in sat. in urma anchetei sociale s-a constatat ca singurul lucru deranjant in toata aceasta poveste este saracia extrema in care traiesc bunicii fetitei, pe numele ei adevarat Mariana. Bogdan Panait, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului a declarat ca situatia se intalneste si in tari occidentale cu pretentii mai mari decat Romania.

Asistentii sociali au avut surpriza sa constate ca fetita este la zi cu toate vaccinurile, ca nu au fost abuzata, nu este subnutrita si nu a avut niciodata probleme medicale. “Fetita era vioaie, se juca prin casa. Nu a fost si nu este crescuta in cusca asemeni unei fiare.

Chiar l-am intrebat pe Sorin Barladeanu, directorul adjunct al DGASPC Bacau, daca n-ar fi fost acoperit cu plasa aceea deasupra cum ar fi catalagat locul unde se gasea fetita in ziua filmarii. Mi-a spus ca in acest caz ar fi fost un patut de copil artizanal, improvizat de bunici “, a declarat pentru Amos News Mitica Costica, secretarul primariei Horgesti. El a relatat ca la ancheta sociala s-a constatat ca singurul lucru deranjant in toata aceasta poveste este saracia extrema in care traiesc bunicii care au grija de fetita.

Copilul ramane la mama

“Mama a refuzat sa-si dea copilul pentru a fi institutionalizat. Dar, date fiind conditiile materiale ale bunicilor, am propus la ancheta sociala sa se instituie masuri de protectie sociala”, mai spune secretarul primariei Horgesti. Mama copilului care traia in concubinaj intr-un sat din apropiere (nu era, deci, prostituata in Italia) a aflat de tevatura iscata in presa si s-a intors sa-si revendice fetita. Pentru cateva ore, iar apoi a disparut din nou. In fata acestei situatii, DGASPC s-a autosesizat, iar cazul a fost predat instantelor judecatoresti.

„Noi am solicitat Tribunalului Bacau preluarea micutei in plasament, in regim de urgenta, la un asistent maternal profesionist, ne-a declarat Alina Iftode, purtator de cuvant DGASPC. Vineri instanta a admis solicitarea noastra, insa vom face toate demersurile ca Mariana sa ajunga la mama ei naturala, mai ales ca sunt si multe ONG-uri care si-au aratat disponibilitatea de a sprijini material familia”.

Opiniile cititorilor

Autodenunt

Madalina: Pentru toti cei trei copii ai mei (acum adulti) am folosit tarcul. Era o noutate in magazine, era cochet, viu colorat, cu jucarii atasate pe margini, cu plasa textila, si in care copiii erau in siguranta cat imi faceam menajul.

Nu am intrebat Europa daca imi da voie sa-i „pun in cusca” – toata Europa isi crestea copiii la fel – si multi o fac si in ziua de azi! Dar pentru ca doi batrani saraci nu au un tarc achizitionat de la „Baby Land”, ci unul „mestesugarit etnografic si folcloric” din lemn; pentru ca niste posturi TV nu mai au subiecte fierbinti si totusi nu vor sa se complice cu retelele de pedofili („protejate” ocult, nu ca bietii amarasteni), hai sa dea buzna peste ei cu camere si jandarmi si sa-i faca subiect de Comisie Europeana! Atunci este, cred, cazul sa ma autodenunt retroactiv!

Salvati fetita!

Laura: Salvati fetita! Unde a fost „mama” cand bietul copil statea inchis in acea cusca alaturi de o pisica ??? Eu cred ca fetita merita o viata mai buna dupa atata suferinta cat a indurat. Salvati-o de fiarele acestea!

Bianca: Nu-mi vine sa cred ca exista asemenea oameni. Va rog sa faceti ceva pentru micuta, sa o salvati din mediul acela infect. Are dreptul la viata, sa traiasca intr-o familie care sa aiba grija de ea, sa o iubeasca, sa o ocroteasca. Scriu aceste randuri cu inima plina de durere.

Am si eu copii, intre care si o fetita de aproape 8 luni. Cand o doare burtica sau se loveste si incepe sa planga mi se rupe sufletul. Cum pot unii oameni sa-si bata joc de copiii lor si mai ales de un suflet mic care nu se poate apara?.Va rog din tot sufletul faceti ceva si salvati bietul copil din mana fiarelor care se numesc bunici; ei ar trebui inchisi in cusca!

11 copii tinuti in cusca

In septembrie 2005, 11 copii au fost gasiti inchisi in custi de parinti in localitatea Wakeman din statul american Ohio. Unul dintre ei i-a spus serifului ca a fost tinut inchis timp de trei ani. Copiii aveau varste cuprinse intre un an si 14. Parintii s-au aparat spunand ca un psihiatru le-a recomandat sa-i tina inchisi deoarece erau cu dizabilitati, printre care autism.

Comentarii

  1. Madalina are dreptate. Subiectele „grele” sunt evitate, pentru ca si patronii de televiziuni fac politica si afaceri dubioase. Asa ca hai sa facem eroi din reporterii care exagereaza si dintr-o tv care comercializeaza cu nerusinare drama unei fetite fara sa ii mai protejeze in vreun fel imaginea. Judecatorii au luat decizia corecta si buna pentru fetita, dar ce a facut antena este jenant. circ ieftin , cersetorie pentru aprecierile publicului si lipsa deprofesionalism si deontologie.

  2. vasilica brezoczki a zis:

    E strigator la cer ce se intampla la noi in tara,de vina sunt autoritatile locului pentru tot ce se intampla acolo.Parintii mei sunt si ei din satul Galeri.
    Mamei mele i s-a infectat o masea si s-a dus la medicul din comuna Horgesti si i-a zis ca nu-i scoate maseaua ca cineva a lesinat de durere si n-are anestezic.Mama mea e saraca si nu a avut ce sa-i dea doctoritei dar o vecina i-a dat niste branza si i-a scos maseaua.Asa ceva nu se poate sa lasi omul sa moara daca nu primesti ciubuc.Trebuie rezolvate niste treburi foarte importante in acel sat si nu numai.
    Ar trebui Statul Roman sa-i ajute sa traiasca decent ca nu au ce manca si nu au cu ce sa-si cumpere madicamente.Intram in Uniunea Europeana si o parte din satele din Sudul Tarii traiesc ca in evul mediu.Nu se poate asa ceva,cineva trebuie sa rezolve situatiile astea.

Adauga un comentariu

*