Onestiul a fost afectat de loviturile iernii

Ultima rabufnire a iernii a afectat inca o data zona municipiului Onesti, zapada cauzand neplaceri si mai mari in comunele limitrofe.

Multe drumuri au fost blocate, iar la Spitalul Onesti au ajuns multe persoane cu fracturi, aglomerand in special sectiile de Ortopedie si Chirurgie. Neplaceri in plus au mai fost cauzate si de intreruperea curentului electric, fenomen inregistrat mai ales in zona rurala. Insa efectele ultimelor ninsori nu au fost chiar atat de puternice ca in lunile precedente, cand s-au inregistrat temperaturi foarte scazute.

Retelele electrice si de apa au cedat

Alarmanta a fost in special situatia infrastructurii din Onesti, care s-a dovedit a nu fi pregatita sa reziste temperaturilor scazute si care a cedat inca de la inceputul iernii. Primele semnale au fost date de retelele electrice, la care s-au inregistrat avarii repetate din primele luni de iarna. Dupa ultimele ninsori, conductorii electrici aerieni s-au rupt din nou, in mai multe locuri, in comunele din preajma Onestiului.

Echipamentele electrice s-au dovedit atat de deteriorate, incat conducerea E.On Moldova a decis sa faca investitii majore in reabilitarea acestora, lucrarile urmand sa inceapa imediat ce vremea se va incalzi. Retelele de apa au cedat si ele pe parcursul acestei ierni, in timp ce conductele de gaze s-au prezentat mult mai bine, nemaifiind inregistrate avarii de la inundatiile de anul trecut.

Pagube si la Termon

Intr-o situatie mult mai rea se afla retelele de termoficare, pe traseul dintre CET Borzesti si oras. “La un moment dat, a inghetat o conducta la intersectia din zona Carom, motiv pentru care am fost nevoiti sa oprim tot circuitul – ne-a declarat Cornel {tefanescu, directorul executiv al societatii Termon, producatorul si furnizorul de energie termica in Onesti. Am inregistrat si situatii mai ciudate, cand au inghetat conductele de apa calda la subsolurile unor blocuri, in bransamentele consumatorilor.

Singura explicatie plauzibila este aceea ca onestenii din imobilele respective nu consuma apa calda decat intr-o masura foarte mica, printre ei fiind multi pensionari cu venituri modeste”. Directorul executiv al Termon a tinut sa sublinieze ca pagubele produse de iarna sunt importante, dar ca ele sunt totusi insignifiante comparativ cu pierderile uriase inregistrate de sistemul de termoficare, din alte cauze.

In lupta cu iarna, autoritatile locale au actionat pe moment, insa municipalitatea onesteana constientizeaza din ce in ce mai mult necesitatea investitiilor pentru reabilitarea infrastructurii. Urmeaza doar sa fie identificate sursele de finantare, care lipsesc deocamdata.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*