La Onesti PNL si PD au votat impotriva propriului guvern

In mod surprinzator, reprezentantii PNL si PD in Consiliul Local Onesti au respins joi, 16 martie, la ultima sedinta a legislativului local, un proiect promovat chiar de Guvernul actual. Puterea si Opozitia si-au inversat rolurile la Onesti, iar consilierii PSD au votat in favoarea initiativei guvernamentale.

Este vorba de Proiectul Pilot de Siguranta Rutiera “ProSiguR”, aparut ca urmare a colaborarii dintre Ministerul Administratiei si Internelor (Inspectoratul General al Politiei Romane) si asociatia neguvernamentala “Centrul Regional pentru Siguranta Rutiera (IRSA-Ro).

Principalul obiectiv al proiectului este reducerea numarului de accidente rutiere, cu 30 %, prin instalarea unor camere de supraveghere si control, care sa-i depisteze pe soferii care depasesc viteza legala si care trec pe culoarea rosie a semaforului. Primaria Onesti a primit o adresa de la Serviciul Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, iar primarul Emil Lemnaru a inaintat proiectul catre Consiliul Local.

“Numai pe strada nu eram filmati!”

Municipiul Onesti ar fi trebuit sa se asocieze cu IRSA-Ro si sa puna la dispozitie amplasamentele pentru echipamentele de supraveghere si control, iar partenerul neguvernamental urma sa finanteze lucrarile, sa instaleze aparatura si sa monitorizeze situatia amenzilor.

Datele inregistrate de camerele video s-ar fi transmis automat unui sistem central, care urma sa emita amenzile contraventionale, iar din banii incasati, 30 % ar fi mers la IRSA-Ro, pentru acoperirea cheltuielilor, iar 70 % ar fi ajuns la Consiliul Local. In plus, dupa 3 ani de zile, intregul echipament se transfera gratuit in proprietatea municipalitatii.

Insa initiativa Guvernului a fost intampinata cu impotrivire chiar de catre reprezentantii partidelor aflate la guvernare, iar Comisia nr. 5 a dat un aviz nefavorabil. Consilierul Neculai Grigoras a aratat ca Onestiul nu face parte din marile aglomerari urbane, iar circulatia pe cele doua bulevarde este destul de fluenta.

“Ar creste nejustificat de mult si numarul amenzilor, pentru ca IRSA-Ro va incerca sa-si recupereze din amenzi banii cheltuiti”, a mai spus Grigoras.

Concluzia Comisiei nr. 5 a fost ca se vor crea disfunctionalitati si mai mari in traficul rutier, iar soferii vor fi stresati de gandul ca vor fi filmati. “Numai pe strada nu eram filmati! – si-a exprimat dezacordul si Stefan Martin. Ar fi fost mai bine ca Politia Rutiera sa-si faca datoria; problema soferilor indisciplinati, in special a taximetristilor, trebuie rezolvata de politie, nu de camerele de luat vederi”.

“Asta-i democratia!”

Pe de alta parte, primarul Emil Lemnaru si aproape toti consilierii PSD au apreciat intentiile Guvernului si au considerat ca proiectul este foarte bun, iar Comisia nr. 1 a dat aviz favorabil. “Costuri directe din partea Consiliului Local nu sunt”, a explicat primarul.

El a mai aratat ca din amenzile incasate se pot finanta si alte actiuni pentru cresterea sigurantei rutiere. “Onestiul vine cu locatia, Politia cu aparatura, iar de castigat va avea comunitatea”, a sustinut si consilierul PSD Ion Tofan.

Insa liberalii si democratii nu s-au lasat induplecati, iar proiectul a fost respins cu 11 voturi impotriva, o abtinere si 9 voturi favorabile.

Dupa ce s-a votat, consilierii PSD le-au mai atras inca o data atentia celor de la PNL si PD ca proiectul venea tocmai din partea Guvernului lor. Insa liberalii si democratii onesteni nu s-au aratat impresionati de acest lucru. “Asta-i democratia!”, a concluzionat Stefan Martin.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*