Proteste ale chimiştilor băcăuani împotriva scumpirii gazului metan

Un grup de angajaţi ai societăţii Amurco, firmă ce a preluat o parte din patrimoniul fostului combinat de îngrăşăminte chimice Sofert Bacău, a pichetat miercuri, preţ de câteva ore, sediul Prefecturii, pentru a protesta împotriva anunţatelor majorări a tarifelor la gaz metan.

Chimiştii băcăuani s-au solidarizat, astfel, cu colegii lor de la Nitramonia şi Viromet Făgăraş, Azomureş Târgu Mureş, Amonil Slobozia, Donau-Chem Turnu Măgurele şi Agrofertil Săvineşti care au pichetat, la rândul lor, prefecturile din judeţele în care îşi desfăşoară activitatea.

Gheorghe David, preşedintele Sindicatului Chimfert din cadrul societăţii Amurco ne-a declarat că scumpirea tarifelor la gaz metan a fost principalul motiv pentru care angajaţii acestei societăţi au ieşit în stradă.

„Intreprinderea noastră nu arde gazul metan, îl chimizează. Este cea mai importantă sursă de materii prime pentru producerea îngrăşământelor. Aproximativ două treimi din preÅ£ul îngrăşămintelor chimice este influenÅ£at de consumul de gaz metan. Noul tarif al gazelor naturale va duce la falimentarea unităţii ÅŸi la disponibilizări masive”, spune acum liderul sindicaliÅŸtilor de la Amurco.

În sprijinul salariaţilor de la Amurco vor veni, de săptămâna viitoare, sindicatele care fac parte din Carel Alfa. Martin Farţade, liderul filialei Bacău a acestei confederaţii sindicale spune că, începând de luni, mitinguri similare vor fi susţinute în faţa Prefecturii şi de reprezentanţii Cartel Alfa.

„Scumpirea gazului metan afectează toÅ£i agenÅ£ii economici nu doar pe cei din industria chmică. CreÅŸterea bruscă a tarifelor la utilităţi va dezechilibra total economia ÅŸi multe locuri de muncă vor fi în pericol”, a mai argumentat Martin FarÅ£ade.

Adauga un comentariu

*