Caldura onestenilor intra la secret

Sistemul de termoficare din Onesti a devenit o adevarata bomba de care nimeni nu indrazneste sa se atinga, de teama sa nu explodeze.

Desi dezastrul financiar al municipiului, cauzat de sistemul de termoficare, este din ce in ce mai evident, nimeni nu indrazneste sa ia taurul de coarne: Termon, producatorul de energie termica, a intocmit un raport detaliat, care cuprinde si propuneri pentru depasirea crizei actuale, insa dezbaterea acestuia s-a amanat de mai multe ori.

Raportul trebuia sa ajunga in Consiliul Local inca din luna februarie, insa documentul nu a fost inclus nici pe ordinea de zi a ultimei sedinte de consiliu, cea din 6 martie.

Surse din cadrul Termon au precizat ca Marcel Iordache, administratorul unic al societatii, a incercat sa introduca raportul in dezbaterea consilierilor, insa nu a reusit, desi discutiile pe care le-a purtat in acest sens cu primarul Emil Lemnaru au durat mai bine de 4 ore.

Mai mult, Marcel Iordache si-a schimbat radical si pozitia fata de presa: daca la preluarea functiei si-a exprimat intentia de a mediatiza problemele cu care se confrunta Termon, dupa discutiile cu primarul nu a mai fost de acord sa puna la dispozitia presei nici macar raportul intocmit luna trecuta. Surse neoficiale din cadrul Termon sustin ca raportul contine si acuzatii grave la adresa Consiliului Local, iar reprezentantii Primariei Onesti nu doresc ca aceste acuzatii sa fie facute publice.

Cei care au apucat sa citeasca documentul ne-au declarat ca printre solutiile propuse figureaza si construirea unei centrale termice in sistem de cogenerare, mai mica, mai moderna si mai eficienta decat cea actuala, si transformarea actualelor centrale de cartier in puncte termice, cum au fost si la inceput.

Solutia ar fi exact pe dos fata de strategia aleasa de Consiliul Local in urma cu 4 ani, prin care punctele termice au fost transformate in centrale de cartier. Aceasta solutie ar fi un alt motiv de tergiversare a dezbaterilor pe marginea sistemului de termoficare, existand posibilitatea ca raportul sa nu ajunga nici pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de consiliu, programata pentru 16 februarie.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*