Bazele americane in Romania pentru cel putin 10 ani

Au inceput sa apara primele amanunte despre acordul privind amplasarea bazelor americane pe teritoriul Romaniei. Acesta are o valabilitate de cel putin zece ani, cuprinde amanunte despre zonele de antrenament si de stationare ale trupelor insa este destul de ambiguu in ce priveste jurisdictia asupra militarilor americani.

Conform secretarului de stat in MApN, Marius Balu, acordul privind amplasarea bazelor americane pe teritoriul Romaniei are o valabilitate de 10 ani, cu posibilitatea ca, dupa incheierea acestei perioade, sa ramana in vigoare, daca nici una din parti nu notifica in scris cu un an inainte intentia de incetare a acordului.

Balu, care a facut o prezentare in cadrul sedintei comune a Comisiilor de aparare si politica externa, desfasurate la Senat, a mai spus ca acordul cuprinde prevederi legate de zonele de stationare si de antrenament ale militarilor americani, securitatea zonelor, echipamentul si personalul fortelor SUA, exercitiile desfasurate de militarii americani.

Intrarea fortelor armate ale SUA pe teritoriul Romaniei, pre-pozitionarea echipamentelor si bunurilor acestor forte se vor face cu respectarea legislatiei romane, cu obligatiile ce decurg din tratatele internationale la care Romania este parte si in baza acordului partilor, dupa o notificare prealabila.

O problema intens dezbatuta a fost cea a jurisdictiei asupra militarilor americani. Senatorii au ridicat de mai multe ori acest subiect, facand referire la cazul Teo Peter, in legatura cu care au apreciat ca Procuratura romana nu si-a facut datoria.

Secretarul de stat in MAE, Teodor Baconsky, a aratat ca acestor militari li se vor aplica acordurile NATO-SOFA si SOFA Aditional, care nu le acorda imunitate de judecata pe teritoriul Romaniei.

El a spus ca in conditiile comiterii unor incalcari ale legii, militarii vor putea fi judecati in tara, dar numai cu acceptul partii americane.

Baconsky a subliniat ca exista o diferenta fundamentala intre dosarul Teo Peter si posibile situatii similare in care ar putea fi implicati militari americani, spunand ca puscasul marin Christopher Vangoethem beneficia de imunitate diplomatica, prin urmare jurisdictia in cazul sau a fost decisa in conformitate cu Conventiile de la Viena.

De asemenea, acordul nu contine clauze de extrateritorialitate, delimitand doar atributiile armatei americane pe teritoriul national. Practic insa, nu se poate exclude cu totul posibilitatea lansarii unor actiuni militare de pe teritoriul Romaniei, a precizat Teodor Baconsky.

El a adaugat ca nu exista o obligatie formala ca SUA sa ceara acceptul Romaniei pentru un asemenea demers.

Senatorul Ioan Talpes a subliniat ca este in primul rand interesul partii americane de a informa partea romana de eventualitatea declansarii unui atac de la bazele militare aflate pe teritoriul Romaniei.

In schimb, Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa, s-a declarat nemultumit de prestatia oficialilor romani. „Ministerele Apararii si de Externe nu au fost capabile sa furnizeze un raspuns multumitor.

De aceea avem nevoie de o discutie suplimentara la nivel de ministri si sa primim un raspuns si noi si opinia publica fata de acest element sensibil”.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*