Macovei: ‘Procurorii au găsit în Zambaccian materiale ÅŸi mobilier care fac obiectul mitei’

Social Plenul celor două camere ale Parlamentului dezbate marţi solicitarea Ministerului Justiţiei şi a procurorilor anticorupţie ca două imobile aparţinând preşedintelui Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, să fie percheziţionate.

Este vorba de un apartament situat în strada Zambaccian din BucureÅŸti ÅŸi de un alt imobil aflat în comuna Cornu – Prahova.

Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi-a argumentat, încă o dată, în faţa parlamentarilor cererea de percheziţie. Macovei a explicat că procurorii care instrumentează dosarul, în care Adrian Năstase este acuzat de luare de mită, au descoperit deja în imobilele percheziţionate elemente care fac obiectul mitei.

‘Domnul deputat Adrian Năstase este acuzat că, în perioada 2001 – 2004, ar fi comis infracÅ£iunea de luare de mită. Există suspiciuni că în cele două locuinÅ£e, pentru care s-a făcut cererea de percheziÅ£ie, sunt bunuri din acea perioadă’, a declarat Macovei.

Ministrul a explicat că este nevoie de percheziţiile în Zambaccian şi Cornu pentru ca procurorii să poată identifica anumite elemente ale bunurilor care fac obiectul mitei. Deja, procurorii au descoperit în apartamentele percheziţionate din Zambaccian materiale de construcţii şi mobilier care fac parte din obiectul presupusei mite.

‘Vreau să vă conving de necesitatea ÅŸi de realitatea dosarului. După votul dumneavoastră afirmativ, cererea de percheziÅ£ie este adresată judecătorului, care, pe baza probelor din dosar, va decide dacă se face percheziÅ£ie’, le-a explicat Macovei parlamentarilor.

Macovei a mai spus deputaţilor şi senatorilor că rolul lor nu este decât unul politic, pentru a se asigura că dosarul lui Adrian Năstase nu este o comandă politică, un abuz sau o şicană, ci că este un dosar ca oricare altul.

Macovei a atras atenţia că pe numele lui Adrian Năstase s-a început urmărirea penală, judecătorii au emis mandate de percheziţie în apartamente din Zambaccian care nu erau ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, ceea ce reprezintă un filtru judiciar care înseamnă că există probe temeinice.

Ministrul JustiÅ£iei este nemulÅ£umit ÅŸi de faptul că Adrian Năstase a lăsat să se înÅ£eleagă faptul că percheziÅ£ia pe care urmează să o efectueze procurorii va fi una de tip securist. ‘Procurorii nu distrug nimic, vin cu camere de luat vederi, imaginile fimate nu vor fi date publicităţii, se vor Å£ine la dosar pentru a nu exista temeri că, în timpul percheziÅ£iei, legea a fost încălcată’, a spus Macovei.

La finalul argumentării sale, Monica Macovei le-a transmis parlamentarilor că votul lor de astăzi denotă atitudinea Parlamentului în faÅ£a legii ÅŸi a justiÅ£iei. ‘LăsaÅ£i JustiÅ£ia să funcÅ£ioneze! Altfel, singurul mesaj ar fi că Parlamentul s-ar situa deasupra legii’, a conchis ministrul.

Adauga un comentariu

*