Tariceanu: „Basescu crede c-am uitat. Eu nu am uitat!”

La ieşirea de la dezbaterile iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, liderii partidelor parlamentare au făcut declaraţii în faţa presei. Primul vobitor la tribună a fost premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a prezentat poziţia partidului pe care-l conduce faţă de subiectele abordate în cadrul discuţiilor de la Cotroceni.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal a anunţat şi că cele şase proiecte de lege privind securitatea naţională şi funcţionarea unor servicii de informaţii trebuie dezbătute public, iar discutarea lor în comisiile parlamentare trebuie desecretizată.
Călin Popescu Tăriceanu: „Punctul de vedere al PNL este unul foarte clar. Noi susÅ£inem necesitatea unei dezbateri deschise pe marginea legilor privind funcÅ£ionarea diferitelor instituÅ£ii, dintr-un motiv foarte simplu, ÅŸi acela că noi considerăm că o astfel de dezbatere trebuie să fie publică, nemaivorbind de faptul că, în propunerea avansată de preÅŸedinte, legile trebuiau să se discute întâi la Parlament, într-un cadru închis, ulterior să fie avizate de CSAT ÅŸi abia apoi să devină publice. Trebuie să înÅ£elegem că, de fapt, din perspectiva noastră nu avem nimic de ascuns din moment ce, în final, legile tot devin publice când vor intra în dezbaterea Parlamentului. Ar fi o irosire de timp dacă s-ar continua cu aceste dezbateri secretizate la comisiile parlamentare”.
Şeful liberalilor a subliniat că nu a uitat discuţia din CSAT legată de modul în care vor fi promovate legile privind securitatea naţională, ca replică la urecheala primită din partea preşedintelui înainte de începerea discuţiilor de la Cotroceni.
Călin Popescu Tăriceanu: „PreÅŸedintele crede că am uitat. Nu am uitat. Åžtiu care a fost punctul de vedere al preÅŸedintelui. PreÅŸedintele a insistat ca pachetele de legi să meargă sub o etichetare secretă la comisiile parlamentare, unde să fie dezbătute, deoarece considera că ar fi prematură o dezbatere publică, ele nefiind definitivate. Aceste proiecte, odată aprobate în comisiile parlamentare, să fie retrimise la CSAT ÅŸi ulterior supuse dezbaterii publice”, a arătat liderul liberal.

Tăriceanu a precizat că, în această problemă, preÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi PNL au opinii diferite. „Punctul nostru de vedere pe această chestiune nu concordă. Nu cred că este o tragedie”.
Preşedintele liberal a subliniat că dezbaterea publică a unor legi care privesc securitatea naţională şi funcţionarea unor servicii de informaţii nu este proprie românilor, adăugând că numai CSAT poate decide ca legile să fie dezbătute în comisiile parlamentare fără a avea statut de documente clasificate.

Adauga un comentariu

*