Surpriză de proporÅ£ii la Oscar: „Crash” a câştigat în faÅ£a westernului gay „Brokeback Mountain”

Lungmetrajul „Crash” al canadianului Paul Haggis, despre conflictele rasiale din Los Angeles, a reprezentat duminică marea surpriză la cea de-a 78-a ediÅ£ie a premiilor Oscar, reuÅŸind să se impună în faÅ£a unei pelicule mult mai mediatizate, „Brokeback Mountain”, povestea controversată a doi cowboy homosexuali, regizată de Ang Lee, relatează Associated Press ÅŸi AFP.

Nominalizat la ÅŸase categorii, „Crash” a primit în total trei premii Oscar: pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original ÅŸi cel mai bun montaj. El a concurat cu „Brokeback Mountain”, „Capote”, „Good Night, and Good Luck” ÅŸi „Munich”.

Paul Haggis a dedicat filmul său „acelor persoane care riscă mult în fiecare zi, când nu există o cameră care să filmeze, când nu este nimeni care să aplaude, luptând pentru pace ÅŸi justiÅ£ie ÅŸi împotriva intoleranÅ£ei”.

DeÅŸi „Brokeback Mountain” a pierdut în marea finală, taiwanezul Ang Lee a obÅ£inut premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. El a concurat cu Paul Haggis („Crash”), George Clooney („Good Night, and Good Luck”), Steven Spielberg („Munich”) ÅŸi Bennett Miller („Capote”).

MulÅ£umindu-le scenariÅŸtilor săi Larry McMurtry ÅŸi Diana Ossana pentru adaptarea nuvelei scriitoarei americane Annie Proulx, recompensaÅ£i ÅŸi ei cu un Oscar, el a amintit că această poveste nu este numai despre „homosexualii a căror dragoste este interzisă de societate, ci despre dragoste în general”.

Premiul Oscar pentru cel mai bun actor i-a fost atribuit lui Philip Seymour Hoffman, 38 de ani, pentru rolul său din „Capote”.

Hoffman a concurat cu Heath Ledger („Brokeback Mountain”), Joaquin Phoenix („Walk the Line”), David Strathairn („Good Night, and Good Luck”) ÅŸi Terrence Howard („Hustle and Flow”). El a pierdut 18 kilograme pentru acest rol care i-a adus deja un Glob de Aur ÅŸi multiple premii pentru interpretare.

Reese Witherspoon, în vârstă de 29 de ani, nu a înÅŸelat aÅŸteptările ÅŸi a obÅ£inut Oscarul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul său din filmul „Walk the Line”, despre viaÅ£a lui Johnny Cash.

Ea a câştigat în faÅ£a actriÅ£elor Judi Dench („Mrs. Henderson Presents”), Felicity Huffman („Transamerica”), Keira Knightley (Pride and Prejudice”) ÅŸi Charlize Theron („North Country”).

George Clooney, 44 de ani, a obÅ£inut premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru metamorfoza sa într-un spion îmbătrânit în thriller-ul „Syriana”. El a câştigat în faÅ£a actorilor Jake Gyllenhaal („Brokeback Mountain”), William Hurt („A History of Violence”), Matt Dillon („Crash”) ÅŸi Paul Giamatti („Cinderella Man”).

„Bun, deci nu sunt cel mai bun regizor”, a glumit Clooney, nominalizat pentru „Good Night, and Good Luck” la categoriile „cel mai bun regizor” ÅŸi „cel mai bun scenariu”.

Britanica Rachel Weisz, în vârstă de 34 de ani, a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru rolul său din „The Constant Gardener”.

Ea a concurat cu Amy Adams („Junebug”), Catherine Keener („Capote”), Frances McDormand („North Country”) ÅŸi Michelle Williams („Brokeback Mountain”). Cu ochii în lacrimi, ea a dedicat această victorie „oamenilor care îşi riscă viaÅ£a pentru a lupta împotriva nedreptăţii”. „The Constant Gardener” i-a adus deja un Glob de Aur în ianuarie.

Cel mai bun film străin a fost considerată producÅ£ia sud-americană „Tsotsi”, despre rătăcirile unui tânăr ÅŸef de bandă din Johannesburg, într-un univers al sărăciei, violenÅ£ei ÅŸi bolii.

„Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit” („Wallace ÅŸi Gromit: Blestemul Iepurelui Rău”) a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaÅ£ie, în timp cel Oscarul pentru cel mai bun documentar a fost atribuit filmului „March of the Pen-guins” („MarÅŸul împăratului”), realizat de francezul Luc Jacquet.

Filmul „King Kong” a trebuit să se mulÅ£umească doar cu premiul Oscar pentru cele mai bune efecte speciale.

Regizorul american Robert Altman a primit un Oscar de onoare pentru întreaga sa carieră.
Câştigătorii principalelor categorii:

Cel mai bun film: „Crash”

Cel mai bun regizor: Ang Lee („Brokeback Mountain”)

Cel mai bun actor: Philip Seymour Hoffman („Capote”)

Cea mai bună actriţă: Reese Witherspoon („Walk the Line”)

Cel mai bun actor în rol secundar: George Clooney („Syriana”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Rachel Weisz („The Constant Gardener”)

Cel mai bun film străin: „Tsotsi” (Africa de Sud, Gavin Hood)

Cel mai bun documentar: „March of the Pen-guins”

Cel mai bun film de animaÅ£ie: „Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit”

Cel mai bun scenariu original: „Crash”

Cea mai bună adaptare: „Brokeback Mountain”

Regie artistică: „Memoirs of a Geisha”

Cea mai bună imagine: „Memoirs of a Geisha”

Cele mai bune costume: „Memoirs of a Geisha”

Cel mai bun montaj: „Crash”

Cel mai bun machiaj:”The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe”

Cel mai bun montaj sonor: „King Kong”

Cea mai bună coloană sonoră: „Brokeback Mountain”

Cea mai bună temă muzicală: „It’s hard out there for a pimp” („Hustle and Flow”)

Cel mai bun sunet: „King Kong”

Cele mai bune efecte speciale: „King Kong”.

Adauga un comentariu

*