Lupta intre victime la Onesti

Judecatorii onesteni au de solutionat una dintre cele mai dificile cauze din ultimii ani, in care o garsoniera este disputata de doua persoane care detin fiecare cate un titlu de proprietate asupra imobilului, ambele dobandite cu buna credinta, in mod legal, inclusiv prin decizii emise de instantele de judecata.

Garsoniera se afla in Onesti, pe strada Saturn, si este locuita in prezent de profesoara Mariana Dima si fiul acesteia, care este minor. “Am dobandit imobilul in urma cu 5 ani, cand am dat la schimb apartamentul meu contra acestei garsoniere – ne-a povestit Mariana Dima patania ei. Am facut toate actele legale, prin Notariat, si am facut transcrierea in registrul funciar; sunt prima detinatoare a unei carti funciare la Onesti. Timp de 5 ani nu m-a deranjat nimeni, insa in urma cu vreo doua luni, chiar de Craciunul din 2005, am primit citatie la Judecatorie, din care am inteles ca cineva vrea sa ma evacueze din locuinta. O persoana care a stat in garsoniera prin 1991 sustine ca a castigat dreptul de proprietate asupra locuintei. Am fost pusa pe drumuri asa, dintr-o data, si, fara a avea vreo vina, a trebuit sa cheltui si vreo 10 milioane de lei pentru acest proces, in care au fost deja 5 termene”.

Schimburi cu victime in lant

Reclamanta in dosarul legat de garsoniera cu bucluc este Iuliana Beatrixe Lupu, care a fost si prima proprietara a imobilului. Ea a cumparat garsoniera in 1991, de la Onedil, si a detinut-o pana in 1995, cand a facut schimb cu Maria Gheorghita, de la care a primit un apartament pe strada Ana Ipatescu. Insa n-a apucat sa se bucure prea mult de acel apartament, intrucat au aparut sotii Veronica si Constantin Lascar, care au pretins ca ei au cumparat locuinta de la Maria Gheorghita, cu chitanta de mana. Au urmat 6 ani de procese prin tribunale, iar ultima instanta, Curtea de Apel Bacau, a dat castig de cauza sotilor Lascar, anuland schimbul facut cu Iuliana Beatrixe Lupu, care a redevenit astfel proprietara pe fosta ei garsoniera. “Insa garsoniera a revenit in proprietatea mea doar de drept, si nu de fapt, intrucat a fost vanduta de mai multe ori – motiveaza Iuliana Lupu. Fiecare cumparator, afland ca este in litigiu, a vrut sa scape de ea”. Astfel, Maria Gheorghita a vandut garsoniera fiului ei, Gabriel-Florin Boros, care a instrainat-o mai departe catre Stefan Simon. Ulterior, aceste acte de vanzare-cumparare au fost anulate in instanta de judecata, iar garsoniera a ajuns sa fie scoasa la licitatie in 1997, la solicitarea lui Iulian Gelepu, care avea de recuperat cateva milioane de lei de la Maria Gheorghita. Contestatia facuta de ultimul cumparator de atunci, Stefan Simon, a fost respinsa, iar imobilul a fost adjudecat la licitatie de sotii Adina si Vasile Diaconu. In 2001, sotii Diaconu au facut schimb cu profesoara Mariana Dima, aceasta locuind si in prezent in garsoniera.

Bataie intre titluri

Prin procesul deschis recent la Judecatoria Onesti, au ajuns acum sa se lupte primul si ultimul proprietar al garsonierei. “Intre noi, partile din prezenta cauza, se disputa titlurile de proprietate; care dintre ele este valabil”, sustine Iuliana Beatrixe Lupu, primul proprietar. Pe de alta parte, profesoara Mariana Dima, ultimul proprietar, nu intelege de ce actiunea este indreptata impotriva sa. “Reclamanta are la dispozitie, in conditiile in care nu dovedeste reaua-credinta a subsemnatei, o actiune in pretentii impotriva primului subdobanditor, a celui de rea-credinta – afirma profesoara Dima. A admite situatia contrara, ar insemna un sir diabolic de chemari in garantie, de anulari de acte si repunere in situatia anterioara. Si nu inteleg nici de ce a fost pornit acest proces dupa atatia ani de zile”. Din documentele depuse la dosar reiese ca vina nu apartine partilor in cauza, ci Mariei Gheorghita, cea care a vandut la mai multe persoane atat apartamentul dat la schimb Iulianei Lupu, cat si garsoniera cu pricina. Chiar si dupa scoaterea garsonierei la licitatie, tot Maria Gheorghita a primit cea mai mare parte din bani.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*