Lacate pe usa bisericii

SCANDAL LA HOLT Peste o suta de enoriasi din Parohia Holt au incuiat vineri dimineata usa bisericii, impotrivindu-se in acest fel mutarii preotului Liviu Burlacu din aceasta parohie. Situatie penibila si delicata in acelasi timp pentru preotul Vasile Savin, numit paroh la Holt. Se pare ca motivele mutarii preotului Liviu Burlacu sunt de natura disciplinara si nu numai.

Numai necuratul i-a putut ispiti pe cei peste o suta de enoriasi sa iasa din case vineri, 3 martie, cu doar doua zile inainte de inceperea Postului Mare, pentru a protesta impotriva numirii unui alt preot in locul lui Liviu Burlacu, cel care timp de zece ani le-a fost duhovnic in parohia Holt, din comuna Letea Veche. Dupa cum, la fel de bine se poate spune ca tot ispita poate fi numita si aducerea de catre conducerea Episcopiei Romanului a preotului Vasile Savin, de la Dragesti la Holt, fara a se tine seama de dorintele enoriasilor.

Nemultumitii vor sa paraseasca Episcopia Romanului

Enoriasii Parohiei Holt s-au deplasat pe 23 februiarie la Episcopia Romanului, pentru a protesta impotriva deciziei acesteia de a-l numi pe preotul Vasile Savin in Parohia Holt, in locul preotului Liviu Burlacu. Ei s-au declarat total nemultumiti de felul in care au fost primiti la Episcopie si mai ales de felul cu totul neortodox in care li s-a adresat consilierul administrativ Viorel Mitru.

„Am fost insultati si dati pe usa afara, amenintati cu jandarmii”, spune enoriasii din Holt. Motivul acestui scandal este simplu.

„Un grup de vreo sase, sapte oameni din Holt, care nici nu stiu sa se inchine, d-apoi sa treaca pe la biserica, au facut o cerere la Episcopia Romanului si au solicitat schimbarea preotului Liviu Burlacu pentru ca acesta ar consuma bauturi alcoolice.

Pe data de 12 februarie, preotul Liviu Burlacu a fost cercetat de o comisie sosista de la Episcopie. Noi spunem ca nu s-a respectat canonul Sfintei Biserici, deoarece nu s-a facut dovada vinovatiei acestuia. Noi n-am fost informati ca in acea zi va avea loc, in Biserica, cercetarea faptelor savarsite de preotul Liviu Burlacu.

Cel invinuit nu era prezent, pentru a se putea apara. In ancheta au fost folositi numai reclamantii, care au fost si martori in acelasi timp. Intre 8 si 23 februarie, preotul Liviu Burlacu a fost internat in Spitalul din Iasi. Noi am depus pe data de 23 februarie o cerere la Episcopie si am fost asigurati ca se va face o noua cercetare. Insa, a doua zi, avut loc numirea preotului Vadsile Savin, desi ne-am opus si atunci.

Multi dintre noi suntem zguduiti in credinta noastra daca nu ni se va face dreptate.Vom inchide biserica si vom cere iesirea de sub pastorirea Episcopiei Romanului si afilierea la o alta Episcopie. Incepand cu data de 5 martie biserica va fi inchisa”, spun in cor cei peste o suta de enoriasi adunati in fata bisericii din Holt.

Spectacol penibil pe o vreme diavoleasca

LACAT PE USA BISERICII DIN HOLTSustinatorii preotului Liviu Burlacu au ferecat usile bisericii si nu i-au permis preotului Savin sa tina slujba Sfantului Maslu. Acesta a ajuns la biserica alaturi de sotia sa, cu mult dupa ora la care ar fi trebuit sa aiba loc slujba. Oamenii s-au postat in fata bisericii si i-au spus sa plece din sat. Situatie penibila, preotul din Dragesti neavand in aparenta nici o vina pentru ceea ce se petrecea in fata Casei lui Dumnezeu.

Preotul protopop Constantin Tomozei ne-a declarat: „A fost o reclamatie scrisa de un grup de enoriasi impotriva preotului Liviu Burlacu. La fata locului a fost o comisie in frunte cu consilierul administrativ Viorel Mitru. S-a concluzionat ca preotul a savarsit unele abateri si s-a hotarat transferul pe linie disciplinara a acestuia la Dragesti si aducerea preotului Vasile Savin din acea parophie, la Holt, fiind si instalat pe 23 februarie de catre mine. Decizia apartine Episcopiei”.

Finalul este imprevizibil, pentru ca sustinatorii preotului mutat disciplinar nici nu vor sa auda de masura luata de Episcopia Romanului.

„Vom lupta pana la capat. Nici nu s-a instalat bine si noul preot a si inceput sa ne spuna ca taxa anuala la biserica va fi mai mare, ca serviciile vor costa mai mult, iar locurile din cimitir vor trebui platite. Dar ce, e cimitirul lui? Este al nostru”, spun femeile.

Incidente n-au prea fost, doar unul dintre cei care l-au reclamat pe preotul Burlacu a avut curajul sa dea ochii cu protestatarii, fiind bine inghesuit de cateva femei.

O alta femeie, aflata pe lista celor care l-au reclamat pe preot, a fost si ea „binecuvantat’a” de cei prezenti. Si totul in fata bisericii, cu doar doua zile inainte de intrarea in Postul Pastelui.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. La Holt se deruleaza fapte regretabile.Oamenii ar trebui sa ia act de decizia Episcopiei asa cum este ea.Cei care au facut ancheta sunt responsabili,asa ca nu prea este loc de subiectivitati.Parintele Mitru este cel mai corect dintre cei de la Episcopie,acesta este si motivul pentru care venerabilul Episcop PSEftimie ajuns la 92 de ani i-a dat aceasta functie.

  2. Mitru cel mai mare SPAGAR de la Roman-a fost si in atentia DNA dar a scapat ! L-a ALUNGAT PE Pr LIVIU BURLACU -internat in spital-pt a-i face loc unuia care i-a platit ! PE MITRU l-a LUAT ACUM DOMNUL [?sau altcineva]LA EL DAR NEDREPTATILE FACUTE DE ACEST SPAGAR Preotilor LIVIU si MIHAIL BURLACU CA si MULTOR PREOTI AU RAMAS!!! OARE A LUAT MITRU CEVA IN MORMANT ? FELICITAM PR BURLACU[Liviu si Mihail] PT RABDAREA SI INTELEGEREA FATA DE NISTE SUPERIORI PLINI DE PACATE …! Dzeu VA VA INTARI SI VA VA DA INMIIT INAPOI!!! FELICITARI!

Adauga un comentariu

*