Au explodat preturile la flori

Martisoare si multe…flori. Aceasta este imaginea care poate fi observata in aceste zile, pe fiecare strada. Pentru ca luna Martie reprezinta inceputul primaverii, fiecare dintre noi ofera celor dragi flori. in timp ce unii cumpara buchete imense, altii isi arunca privirea doar la florile de sezon, care costa si acestea destul de mult.

Luna in care fiecare dintre noi ar trebui sa ne „inarmam” cu cate un buchet de flori va fi trista anul acesta. si asta pentru ca preturile la flori au “explodat” in aceasta perioada. Desi cu cateva zile in urma cei mai multi dintre noi isi puteau permite sa cumpere un buchet de flori, acum acestea au costuri duble.

Primele zile ale lunii sunt foarte profitabile pentru multi dintre comercianti, care deja se imagineaza cu buzunarele pline. in prima parte a lunii comerciantii de flori pot considera aceasta ocupatie o afacere.

„Sper sa reusesc sa vand toate florile, spune Florian Turcu, vanzator. Am venit tocmai de la Galati, in speranta ca in Bacau se vor vinde mai bine. Cat despre preturi, eu nu le consider mari, pentru ca si noi la randul nostru platim destul de mult pentru ele”.

E sezonul ofertelor

Pentru a scapa de marfa, comerciantii de flori mai fac si „oferte”. La trei buchete cumparate, unul se acorda gratuit. Chiar si asa, obiceiurile frumoase de a oferi flori nu mai au suport financiar. Cei mai multi cumparatori se rezuma doar la a admira buchetele frumos ornate, nu mai indraznesc sa intrebe cat costa. Unii dintre comerciantii raman dezamagiti de incasarile obtinute.

„Nici cand erau mai ieftine nu se cumparau, se plangea una dintre persoanele care vinde flori in Piata Centrala, dar acum cand au preturile aproape duble! Oamenii nu mai sunt tentati. Intreaba de preturi si pleaca…la atat se rezuma, cu toate ca primele zile din aceasta luna sunt momentele ideale de a oferi o floare.

Oricine are o mama, o iubita, o sora sau o sotie”, a adaugat aceasta. Lipsa banilor ii determina pe cei mai multi oameni sa isi indrepte atentia catre fructe sau alte cadouri, „utile”, dupa cum, spun chiar ei.

Florile primaverii sunt cele mai scumpe

Florile specifice primaverii sunt freziile, ghioceii si zambilele. Acestea au preturi cuprinse intre 20.000 si 80.000 de lei vechi. Un buchet mai consistent, insa poate ajunge si la 150.000 de lei. Bacauanii sunt interesati de florile care rezista mai mult, gerbere sau crizanteme. Pentru aceste flori ei vor trebui sa scoata din buzunar sume cuprinse intre 60.000 si 100.000 de lei. Mult, putin, atata costa.

Frumosii trandafiri au preturi, dupa cum era de asteptat, mult mai mari. Un fir costa 70 sau 80 de mii de lei iar un buchet poate ajunge si la 500 de mii de lei.

Si orhideele au preturi destul de “piperate” pentru aceste zile. Astfel ca o singura floare de orhidee, ambalata intr-o cutie, costa 150.000 de lei, iar pretul unui buchet depaseste de trei ori aceasta suma. Crinii sunt si ei in topul florilor scumpe.

Astfel ca un fir de crin ajunge cam 300 sau 400 de mii de lei. Din cauza concurentei acerbe, vanzatorii fac buchetele sa arate cat mai bine. Fundite, snururi de martisoare si chiar mici felicitari sunt atasate pe aproape fiecare ambalaj al buchetelor de flori.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*