Filipesti, comuna care si-a facut primarul cetatean de onoare

primar filipestiOpt sate intra in componenta comunei Filipesti: Carligi, Galbeni, Oniscani, Harlesti, Boanta, Cornesti, Cotu – Grosului si Filpesti. Are o suprafata de 6815 ha, din care 827 ha intravilan. Populatia, conform ultimului recensamant, numara 4735 locuitori care traiesc in 1893 gospodarii. In comuna sunt sase scoli si tot atatea gradinite. Ioan Apostol este cel mai vechi primar din judet, printre cei mai destoinici functionari din administratiile locale, iar anul trecut a fost facut cetatean de onoare al comunei.

Situata la o distanta de 22 de kilometri de Bacau, comuna Filipesti a devenit unul din punctele de atractie pentru investitori, atat pentru cei straini cat si pentru cei din judet.

Numai asa se explica faptul ca pe teritoriul satului Filipesti intalnim cel putin trei societati comerciale cu o puternica activitate economica. SC GENERAL CONSTRUCTII TEHNIC PLUS SRL, adm. Ion Neculcea, a investit peste 2, 5 milioane Euro intr-o fabrica ce produce varuri lavabile si vopsele pe baza de apa, substante ignifuge, materiale ignifugante, rasini sintetice pentru pardoseli epoxidice, agent de dezghet ADD Protect, singurul aprobat de Ministerul Transporturilor pentru aeroporturi. SC EDIL CENTER, cu un capital italian de peste doua miliarde de Euro, administrata de romanul Cristi Popa, este profilata pe materiale de constructii, in timp ce SC VERECO SRL, adm.

Tinu Ioan, cu o investitie de peste 30 miliarde lei, se ocupa cu prelucrarea bruta a lemnului. Toti acesti agenti economici „inghit” foarte multa forta de munca din comuna, lucru ce face ca starea materiala a locuitorilor sa fie in continua crestere.

Primul primar din judet cetatean de onoare

Ioan Apostol se numara printre primarii cu cele mai vechi state de servicii in aceasta calitate. Cu mandatul din aceasta legislatura va numara 29 de ani de primarie. E mult, e putin? „Aproape ca ma confund cu administratia locala. Am fost primar si inainte si dupa Revolutie. Cunosc comuna ca propriile buzunare.

Lumea m-a ales si pentru faptul ca s-au facut multe lucruri bune si utile pentru cetateni. Investitiile au fost destul de importante si am resit ca, impreuna cu echipa din Primarie, sa multumim pe foarta multa lume”, spune Ioan Apostol. Si pentru ca alegatorii, si mai ales consilierii locali din opozitie, si-au dat seama ca activitatea alesului obstii trebuie rasplatita, au decis intr-o sedinta de Consiliu sa-l faca cetatean de onoare pe cel care a slujit comuna mai bine de un sfert de secol!

Gazele naturale, o himera?

Desi s-a asociat cu alte comune si au constituit SC GAZ BAC SRL, „filipistenii” nu sunt prea optimisti ca vor benbeficia prea curand de acceasta mana cereasca a civilizatiei. „Am investit pna acum, 17 miliarde lei vechi penrteu 14 kilometrri de conducta si statia SRM, de mai bine de un an.

Acum suntem in pericol sa pierdem statia deoarece nu gasim inca distribuitorul, in ciuda fapstul;ui ca facem parte din societatea respectiva. Daca AMICI va castiga licitatia din martie, speeam ca totul se va rezolva. Toti distribuitorii alearga dupa consumatori de talie, nu dupa cei de doi lei”, spune primarul Ioan Apostol.

Bani de la buget investiti intr-un tractor si o remorca

Pentru a rezolva problema repararii si intretinerii drumurilor comunale, Consiliul Local a decis achizitionarea unui tractor de la Uzina de tractoare din Brasov, pentru care s-au platit 690 milioane lei vechi, si o remorca de la Medgidia, contra sumei de 300 milioane lei vechi. „Am reusit acest lucru doar cu banii de la bugetul local”, spune primarul Ioan Apostol.

Abator la Filipesti

Unul dintre locuitorii judetului cu cea mai indelungata activitate de achizitii si procesare a carnii, Titel Popa, s-a decis sa investeasca printr-un program Sapard in comuna Filipesti. „SC TITELA SRL vrea sa ridice de zero un abator, dar se pare ca ar intampina greutati in ceea ce priveste structura de rezistenta a terenului.

Speram sa se rezove, pentru ca in Filipesti au fost ridicate numeroase constructii, inclusiv blocul in care se afla sediul Primariei, spune Ioan Apostol. Pentru comuna Filipesti ar fi o adevarata mina de aur aceasta realizare, atat din punct de vedere economic cat si social”.

„Intentionam ca abatorul sa aiba o capacitate de o suta de vite si 300 porci taiati intr-o ora”, spune Titel Popa, administratorul societatii respective.

Proiecte si vise mari

„Am reusit imprejmuirea scolii ‘Dinu Zafiriopol’, din Carligi, precum si a scolii din Harlesti. Am schimbat acoperisul Dispensarului uman din satul Oniscani, sarpanta de la Casa de cultura ‘Radu Beligan’. Aici vom instala o centrala termica si vom schimba instalatia electrica, banii urmand a fi imprumutati de la BCR.

O problema pentru comuna o mai constituie drumurile comunale, cum ar fi cel dintre Carligi si Filipesti. Mizam si pe ajutorul Consiliului Judetean”, declara primarul Ioan Apostol.

Investitii majore in scoli

Si Ioan Apostol, ca de altfel si alti primari, a fost cadru didactic. Si pentru ca sotia sa a predat 29 de ani, fiind acum in suferinta dupa o boala grava, dar si pentru ca cei trei fii ai sai sunt licentiati in Canada dupa ce au absolvit scoala in Filipesti, primarul Ioan Apostol n-a neglijat scolile si a alocat peste trei miliarde lei vechi pentru reamenajarea scolilor din comuna in 2005.

La Filipesti, s-a reparat sarpanta, s-a infiintat un centru de informare, au fost inlocuite dusumelele, cum s-au petrecut lucrurile si la Galbeni si Filipesti. A fost reamenajat centrul cultural din satul Oniscani care functiona intr-o fosta cladirte a scolii din sat, construita in 1890.

„Marile Sperante” sunt acum pentru batrani

In satul Carligi a functionat pana de curand un Centru de sprijin pentru copiii proveniti din familiile defavorizate – „Marile Sperante”.

Acesta a fost dotat cu aparatura de ultima cerinta. Insa numarul copiilor a scazut vizibil an de an si s-a ajuns la numai doi. In aceste conditii, CL a decis ca acest centru, infiintat priun contributia nemijlocita a Ministerului Integrarii Europene, dar si a unei cote de zece la suta a CL Filipesti, sa fie transformat intr-un Camin de batrani.

„In comuna sunt peste 30 de batrani care au probleme, nu au unde locui si din acest motiv am solicitat CL sa elaboreze o hotarare prin care sa transforme acest centru intr-un camin de batrani. Speram sa primim si avizul favorabil din partea Ministerului Integrarii Europene, acesta fiind principalul finantator”, declara primarul Ioan Apostol.

In comuna Filipesti isi duc traiul de azi pe maine, trei persoane care nu au nici un fel de venit si nici sustinatori legali care i-ar putea intretine. Acestora li se adauga alte sapte care au pensii intre 300.000 si 850.000 lei, cinci cu pensii intre 800.000 si 1.300.000 lei, iar alte opt au pensii peste 1.300.000 lei.

„In sedinta Consiliului Local s-a propus sustinerea pana la nivelul necesar al cheltuielilor de masa si al celorlate activitati ale Caminului de batrani”, spune primarul Apostol.

Distinctie de vrednicie

Credincios convins in Dumnezeu, primarul Ioan Apostol a primit din partea Episcopiei Romanului o „Distinctie de vrednicie”, semnata de Prea Sfintitul Eftimie si Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul, „ca semn al pretuirii si binecuvantarii noastre, pentru ravna si darnicia aratate in ctitoria Bisericii ‘Cuvioasa Parascheva’ din satul Filipesti”.

Pentru acest sfant lacas, primarul a propus CL, care a si aprobat, o suma de bani necesara construirii gardului imprejmuitor.

Peste 25 de ani de primarie

Singurul primar din judet facut cetatean de onoare la propunerea consilierilor din opozitie, Ioan Apopstol ne dezvaluie secretele longevitatii sale care, la sfarsitul acestui mandat, va numara 29 de ani ca primar!

„Probabil ca am fost nascut pentru aceasta functie. Am ascultat ordinele de partid si inainte si dupa Revolutie, dar le-am adaptat la realitatea inconjuratoare. Mi-am iubit consatenii, familia, mai mult, nu am nici o ruda in comuna! Eu si sotia suntem veniti la Filipesti din 1970, din judetul Neamt, n-am botezat pe nimeni in comuna. Asta explica si lipsa interventiilor.

Toti locuitorii comunei sunt tratati la fel iar usa primarului este deschisa la orice zi din ora si din noapte. Am dispretuit crasmele si bautura, am ajutat nevoiasii. Acestea sunt secretele mele”, spune Ioan Apostol.

Ioan Apostol a ajuns seful primarilor din judet!

La initiativa lui Ioan Apostol, in judetul Bacau a luat fiinta Asociatia Comunelor din Romania (ACoR). Din Comitetul Director fac parte primarul comunei Asau, Stefan Potoroaca, Veronica Dontu – Tamasi, Eugen Bogdan – Horgesti, Constantin Mihaila – Hemeiusi, Vasile Ulea – Magiresti, Ioan Apostol – Filipesti, si Emil Paduraru – Letea Veche. Presedintele Comitetului Director a fost ales primarul din Filipesti, Ioan Apostol, prim-vicepresedinte Constantin Mihaila, iar vicepresedinti, Veronica Dontu si Emil Paduraru.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*