Actiunile SIF au scazut cu aproximativ 4%

Vineri actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au revenit la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti dar pretul lor, cel putin in prima parte a sedintei bursiere era in scadere cu pana la aproximativ 4%, transmit agentiile de stiri.

Actiunile celor cinci Sif-uri fusesera suspendate joi, de la tranzactionare, dupa ce Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a adus, miercuri, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF.

In urma discutiilor Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a aprobat miercuri o propunere legislativa care vizeaza limitarea posibilitatii de a concentra mai multe actiuni SIF la un numar redus de investitori.

Comisia a propus ca detinatorii de actiuni la SIF -uri sa fie obligati ca, in termen de trei luni, sa vanda participatiile care depasesc pragul de 1 la suta stabilit de lege. Pana acum, exista posibilitatea ca, prin controlul asupra mai multor companii, acelasi investitor sa detina mai multe pachete de maximum 1 la suta.

Potrivit agentiilor de stiri, in prima parte a sedintei de vineri la BVB, pretul actiunilor celor cinci SIF-uri a inregistrat o scadere de aproximativ 4%.

Anul trecut actiunile SIF au inregistrat aprecieri semnificative in mare parte si datorita procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), incheiat la sfarsitul anului.

In luna ianuarie a acestui an, societatile de investitii financiare (SIF) au raportat active nete de 5,9 miliarde de lei (circa 1,64 miliarde de euro), cu 72,2% peste nivelul din perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Toate cele cinci SIF au inregistrat in luna ianuarie cresteri ale activului net si valorii nete unitare. Avansul activelor in raport cu luna decembrie a fost de 16,9%.

Cele mai mari majorari de activ net le-au obtinut SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia de peste 23%, urmate de SIF Transilvania cu 21,5%.

Adauga un comentariu

*