65 de milioane pentru o hartie aruncata pe strada

gunoaie65 de milioane de lei. Atat ne va costa o hartie aruncata pe jos, si nu in cosul de gunoi, sau resturile lasate in padure dupa ce am mers la gratar. Conform modificarilor ce au avut loc in legislatia privind protectia mediului, incepand din aceasta luna, cea mai mica amenda va fi de 65 de milioane de lei vechi, pentru persoanele fizice, iar cea mai mare de 800 de milioane de lei vechi, pentru persoanele juridice.

Gandurile de tipul „…de ce sa ma mai deranjez sa merg pana la cosul de gunoi, cand pot sa scap hartiile pe jos” sau „…de ce sa strang eu resturile cand le poate aduna altcineva in locul meu” ne vor arde la buzunare de acum. Comisarii de mediu vor fi mult mai exigenti atunci cand ne vor prinde pe picior gresit. Avertismentele se vor transforma direct in amenzi, iar scuzele de rigoare nu vor mai fi luate in calcul.

„Aceste modifcari erau necesare pentru ca multi dintre noi nu intelegem ce inseamna protectia mediului, a afirmat Titi Secara, comisar sef la Garda de Mediu Bacau. Mai mult, majoritatea dintre noi tindem sa devenim indiferenti atunci cand gresim si nu suntem sanctionati, motiv pentru care vom fi mult mai exigenti atunci cand vom aplica legea.

Nu vom mai face exceptii doar pentru ca Popescu are trei copii si nu isi permite sa plateasca o amenda sau pentru ca Georgescu nu lucreaza, iar o sanctiune contraventionala ar fi prea mult pentru el. Cine va incalca legea va plati, pentru ca altfel nu vom invata niciodata sa pretuim ce avem”.

Amenzile sunt de 10 ori mai mari

Daca pana acum bacauanii plateau doar cateva milioane de lei pentru nerespectarea legislatiei in domeniul protectiei mediului, acum amenzile sunt de zece ori mai mari. Aceste modificari au strarnit discutii contradictorii atat intre persoanele fizice cat si intre agentii economici. in timp ce unii sustin ca aceste schimbari erau esentiale, altii sunt revoltati ca amenzile sunt prea mari.

„Cred ca totul tine de educatie si de bun simt, afirma Mariana Voicu, economist. Atat timp cat fiecare respecta legea nu vad de ce amenzile mari ar fi o problema. Nemultumirile apar atunci cand ne stim cu musca pe caciula, cand nu am primit o educatie care sa ne permita sa fim corecti sau cand suntem prea comozi sa ne adaptam unor situatii. Amenzile mari sunt binevenite. Cine greseste trebuie sa plateasca”. Nu de aceeasi parere sunt bacauanii care sunt „certati” cu bunele maniere.

„Mi se pare o aberatie faptul ca modificarile facute ne vizeaza in primul rand pe noi, sustine indignat Alexandru Matei, student. in primul rand pentru nu peste tot sunt amplasate cosuri de gunoi, si apoi pentru ca nu putem schimba mentalitatea cetatenilor doar prin aplicarea unor amenzi exorbitante”.

Cele mai mari amenzi vor, de pina la 800 de milioane de lei vechi, vor fi aplicate pentru poluarile accidentale, depasirea limitelor la emisii in atmosfera sau depozitarea necorespunzatoare a deseurilor.

Reguli mai blande pentru agentii economici

Modificarile privind legislatia de mediu includ si taxele pe care agentii economici le platesc la fondul de mediu. Spre deosebire de anul trecut, taxele ce vor fi platite sunt mult mai mici.

„Daca pana acum, agentii economici plateau sume cuprinse intre 80 si 120 de milioane de lei la fodul de mediu, de acum acestia vor avea de achitat mult mai putin, a completat Titi Secara.

Sumele sunt cuprinse intre 10 si 25 de milioane de lei, in functie de emisiile pe care le au la cos. in plus, agentii economici nu vor mai primi sanctiuni pentru neplata fondului de mediu, ci se vor percepe doar majorari. Amenzi vor fi aplicate pentru poluari sau pentru nedepunerea declaratiilor privind emisiile la cos”.

Agentii au obligatia sa isi calculeze cantitatea de emisii si sa o declare lunar, pana pe data de 25, la Garda de Mediu. De asemenea, ei vor calcula si sumele pe care le au de plata pentru fiecare tip de poluant emis.

Se vor plati taxe si pentru parcurile auto

Agentii economici care au in dotare masini vor fi obligati sa plateasca la fondul de mediu taxe pentru emisii. Taxele se vor achita doar daca sunt minimum patru masini, proprietate personala. Pnetru masinile inchiriate nu se vor percepe taxe.

„Nu putem preciza o suma care va fi platita de agentii economici, a mai completat Titi Secara. Aceasta variaza de la masina la masina, depinde de anul de fabricatie al masinii si chiar de cantitatea de plumb emanata. Plata se va face lunar sau anual”.

Faptul ca vor avea de platit o taxa in plus i-a nemultumit pe agentii economici. Cu atat mai mult cu cat, fiecare dintre ei vor trebui sa aiba un angajat in plus, specialist in protectia mediului, care sa masoare si sa calculeze emisiile.

Alina RATA

Comentarii

  1. ciugulea liviu a zis:

    Mi se par binevenite aceste majorari de amenzi.Poate asa vom scapa de gunoaiele pe care le vedem la fiecare metru, de acei oameni care din comoditate arunca ambalajele unde le convine desi la 1 metru de ei se afla un cos de gunoi (iar daca nu este unul prin arpopiere nu cred ca e un efort insuportabil sa pastram ambalajul pana cand gasim un cos de gunoi…tine de bunul simt al fiecaruia) si de aceia care sunt „prea ocupati” pentru a mai ajunge cu gunoiul menajel la pubela si il lasa unde apuca. Cel putin asa vom fi mai atenti dupa ce vom primi o amenda care sa ne usture mult mai tare.

Adauga un comentariu

*