Primarii sunt in vizorul specialistilor de la Ape

Amenzi de sute de milioane de lei, asa s-au finalizat ultimele verificari privind Planurile de gospodarire comunala.
Desi au avut de platit sanctiuni usturatoare, se pare ca acest lucru nu i-a determinat pe primari sa i-a masuri. Astfel ca o noua verificare ii va prinde din nou nepregatiti, iar comunele intr-o stare deplorabila.

„In timpul verificarilor care au avut loc anul trecut am constatat ca primarii nu sunt deloc interesati sa respecte normele impuse de planul de gospodarire a localitatilor, a afirmat Ioan Maftei, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau.

Chiar daca acestia au primit avertismente, si chiar sanctiuni, nu s-au deranjat sa i-a masuri pentru imbunatatirea aspectelor legate de mediu in comunele pe care le conduc”. in plus, legislatia in domeniul protectiei mediului obliga autoritatile locale sa isi infiinteze un serviciu de salubritate.

Din cele 87 de comune din Judetul Bacau, doar 20 au infiintat acest serviciu.

„Primarii au fost avertizati sa isi infiinteze servicii de salubritate, a completat Ioan Maftei. Foarte multi nu au respectat aceasta obligatie, motiv pentru care vor fi din nou amendati, daca nu se vor conforma”.

Specialistii din cadrul Directiei Apelor Siret au trimis catre toate comunele din judet adrese prin care i-au atentionat pe primari sa se puna la punct cu masurile impuse de Planul de gospodarire a comunelor, in care sunt cuprinse in principal aspecte legate de decolmatarea si realizarea unor rigole stradale care sa asigure scurgerea apelor rezultate din topirea zapezii sau precipitatii.

„Pe langa acestea, autoritatile locale vor trebui sa asigure deblocarea sectiunilor de scurgeri la poduri sau podete, colectarea si indepartarea deseurilor rezultate din gospodariile localnicilor, curatarea albiilor raurilor”.

Localnicii care sunt depistati ca depoziteaza gunoaiele in locuri interzise, vor fi sanctionati cu 5 pana la 10 milioane de lei. Verificarile in comune vor incepe in luna martie si se vor finaliza in luna mai.

„Speram ca pana atunci primarii sa se apuce de treaba si sa nu se mai lase pe ultima suta de metri, cand nu vor mai avea timpul necesar pentru solutionarea tuturor problemelor, sustine Ioan Maftei. in caz contrar, vor plati scump pentru nepasarea de care dau dovada”.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*