Societatile care au montat repartitoarele au fost amendate

Contracte incomplete si autorizatii expirate sau chiar inexistente, asta au descoperit inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) la societatile care s-au ocupat cu montarea repartitoarelor de costuri pentru contorizarea individuala a consumului de energie termica, in timpul controlului efectuat. Montarea repartitoarelor de costuri a adus profit firmelor care s-au implicat in acest proiect.

Numai ca, in momentul in care au finalizat montarea repartitoarelor, asocietatile au fost verificate de inspectorii OJPC. La final, patru dintre societati au fost amendate cu 18 milioane de lei vechi. Tematica de control a vizat respectarea drepturilor consumatorilor in contractele de prestare a serviciilor de montare a repartitoarelor de costuri pentru contorizarea individuala a consumului de energie termica. in judetul Bacau cinci societati au fost implicate in acest proiect. Spre mirarea inspectorilor, toate societatile au fost depistate cu abateri.

„Chiar daca la unele dintre ele am gasit nereguli care nu pot fi considerate ca fiind foarte grave, tot am aplicat sanctiuni, a afirmat Claudiu Balan, directorul OJPC Bacau. Patru din cele cinci firme controlate au fost sanctionate. in plus, administratorii societatilor au fost somati sa intre in legalitate atat cu autorizatiile necesare cat si formularele tipizate pentru contractele ce sunt incheiate intre consumator si societate”.

Una dintre firmele care au fost prinse pe picior gresit a fost SC Ista Romania SRL Bucuresti, punct de lucru Bacau, care incheia contracte cu Asociatiile de proprietari, la care s-au sesizat mai multe nereguli. in contracte nu erau precizate clauzele in care, daca firma nu primeste toate datele necesare efectuarii calcului sau le primeste cu intarziere, atunci aceastza este absolvita de orice obligatie referitoare la termenele de executie a lucrarii.

Mai mult, in contract era mentionat ca in caz de incetare a contractului, inainte de termen, beneficiarul va fi obligat la plata integrala a echipamentelor montate si a serviciilor prestate. Societatea SC General Fluid SA Bucuresti, punct de lucru Bacau nu avea precizata clar perioada pentru care se incheie contractul, ci se m entiona o perioada cuprinsa intre 5 si 10 sezoane.

La alte societati verificate (SC Zenner Romania SA, SC Ista SRL, SC Das Industrial Group SRL) certificatele de garantie care insoteau produsele erau incomplete si nu aveau numarul declaratiei de conformitate, durata medie de utilizare si nici modalitatea medie de asigurare a garantie. O alta societate nu avea autorizatie de functionare emisa de primarie.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*