Schimbari in termoficarea onesteana

onestiIn cursul acestei luni, conducerea SC Termon SRL Onesti, firma care asigura producerea si furnizarea energiei termice in oras, va inainta Consiliului Local un proiect privind viitoarea strategie de termoficare a municipiului.

Marcel Iordache, administratorul unic al Termon, nu a facut prea multe comentarii in legatura noua strategie de termoficare, proiectul nefiind inca finalizat, dar a precizat ca au fost luate in calcul mai multe variante.

Din declaratiile facute de Marcel Iordache, de la numirea sa in functie si pana acum, reiese ca exista totusi niste certitudini in privinta noului sistem de termoficare. In primul rand, centrala preluata de la Termoelectrica (CET Borzesti) va disparea.

“Am solicitat tuturor agentilor economici din zona Platformei Petrochimice Borzesti sa ne spuna daca doresc sa-si asigure utilitatile de la centrala noastra, si nici unul nu s-a aratat interesat de acest lucru – ne-a declarat Marcel Iordache.

In cazul acesta, este clar ca CET nu mai are viitor”. In prezent, la Onesti exista 14 centrale de cartier, care asigura energia termica pentru 70 % din consumatorii onesteni. Pentru restul de 30 %, energia termica este asigurata de centrala veche, CET Borzesti.

Daca aceasta va fi inchisa, nu mai raman decat doua variante: fie construirea unei centrale mai mici, in sistem de cogenerare (adica sa produca si energie electrica), fie construirea a inca 4 centrale de cartier, care sa produca doar energie termica.

Ambele variante au fost luate in calcul, desi primarul Emil Lemnaru este convins ca doar solutia centralelor de cartier este eficienta in prezent. Insa decizia va fi luata de Consiliul Local Onesti, dupa ce va dezbate proiectul propus de Termon.

Gheorghe LEU

Foto: www.onesti.com.ro

Adauga un comentariu

*