La o cana cu vin

Apropiata intrare in Europa trebuie sa-i sperie pe producatorii de vinuri si nu pe procesatori. Sorin Ciubotaru, administratorul SC E & CO TRADING SRL Buhoci, spune ca preturile la vin vor exploda. O discutie sincera despre vinul romanesc, la o cana de vin.

Este vin pe piata anul acesta? „Nu prea o sa fie, pentru ca a fost ba ploaie, ba frig”. Si totusi vin se mai gaseste. „Da dar foarte putin.Deja au inceput sa apara vinurile straine”. Se pare ca in Romania, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, vinul neaos va disparea. „Nu va disparea, dar sa nu patim ca in Cehia. Piata din aceasta tara a fost invadata de vinuri din Franta, Portugalia, Italia sau Spania. Acum nu mai au unde vinde vinul lor si cauta clienti si piata de desfacere in afara Unuiunii Europene”.

Oare asa o sa patim si noi? „Da, cu siguranta asa o sa patim si noi. Un consumator important este Rusia. Sunt peste 200 milioane de oameni. Pana acum vreo trei, patru ani, cand a fost inchisa piata Rusiei, moldovenii ne vindeau vin noua, acum il cumpara de la noi, il prelucreaza, imbuteliaza si-l vand pe piata ruseasca si nu numai acolo”.

Au aparut vinuri straine in Romania, care fac intr-un anumit fel concurenta bauturii noastre. „Da, asa este. Am oferte de vin din Italia, mult mai ieftin decat cel de la noi. La noi procesul de imbuteliere este, deocamdata, mult mai ieftin decat cel din Uniunea Europeana. Cand vor veni cu normele lor de calitate, s-ar putea ca si in Romnia sa coste mai mult”.

Chiar si vinul face politica

Cu alte cuvinte, intram in Uniunea Europeana si ramanem fara vin. „Nu. Ceea ce se face acum la noi se practica de mult in strainatate. Cumparam vin, il conditionam si-l imbuteliem. Sunt vreo 12 operatii. Numai ca italienii iau din mai multe zone”.

Intre procesatori trebuie sa existe un razboi. „Sigur. Cei mari dau vina pe cei mai mici. Cei mari au niste cheltuieli imense”. Se poate numi acest razboi o mafie? „N-am avut acces la o anumita marfa din judet, pentru ca n-am fost coleg de partid cu o anumita persoana. Nu mi s-a dat voie sa cumpar, sau daca mi s-a permis, mi s-a cerut un pret mai mare”.

Face si vinul politica se pare. „Dar cine nu face politica astazi? Chiar si vinul”. OPPC se ocupa acum si cu analiza vinurilor. „Da, au afisat pe internet o lista cu societatile care nu produc vinul asa cum ar fi trebuit. Si eu am fost afisat. Nu faceam parte din cercul respectiv. Au dat buzna peste mine. S-au convins ca au gresit. Acum au publicat o noua lista, cu infractiuni de natura penala, cu alte societati.

Dar nu s-a luat nici o masura impotriva celor vinovati. Ce se poate intelege? Din ce cauza? Probabil ca procesatorii respectivi faceau parte dintr-un cerc de intererse, de prietenie. Ceva se intampla. Atata vreme cat demonstrezi ca buletinul de analiza este prost facut sau lucrat neglijent, abia te lasa in pace. Sunt urmarite anumite persoane. Cel care trebuie sa scape, scapa, cel care nu, nu”.

Afara sunt foarte multe vinuri mai proaste ca ale noastre

In Bacau sunt vreo zece procesatori de vin. Fiecare are piata lui. Din cand in cand se intersecteaza pe piata. Fiecare se bate cu pumnul in piept ca este cel mai tare. Exista o ierarhie a procesatorilor de vin?

„Ar trebui sa existe una pe baza de calitate, dar nu, ci pe motive de cantitate”. Se teme cineva de intrarea in UE? „Cei care trebuie sa teama ar trebui sa fie producatorii, nu procesatorii. Intretinerea unui hectar de vie costa in Romania in jur de 1200 euro, in Italia, 300, asta daca-l stropesti de opt ori”.

E mai bun vinul romanesc decat cel din strainatate? „Pot fi mai bune, mai gustoase, dar s-ar putea ca recolta de struguri sa fie mai putin ingrijita. Italienii scot 15 – 16 tone de struguri la hectar, noi scoatem 12 tone si spunem ca am spart norii. Acest lucru in timp ce noi platim 1200 euro la hectar iar ei 300. Cum putem fi pe picior de egalitate cu ei?”

Si totusi, vinul nostru este cautat afara. „Podgoria de la Niculitel a fost cumparata acum doi ani de spanioli. Podgoria Merei, de la Valea Calugareasca, luata de doi frati din Moldova si vinul este dus in Spania. Ne-au mai ramas Cotnariul si Murfalarul si vor ramane.

Afara sunt foarte multe vinuri mai proaste ca ale noastre. Se pare ca ei vor sa intram in Europa, nu noi. Daca ne conformam cu cerintele lor, vom rezista, daca nu, nu. Va veni belgianul din UE si ne va spune ca nu corespundem si trebuie sa inchidem, fara alte comentarii”.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*