Angela Bogea n-a reusit sa-i improprietareasca pe romi la Onesti

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, Angela Bogea, nu a reusit in tentativa de a-i convinge pe consilierii locali din Onesti sa voteze o hotarare prin care li s-ar fi permis unor tigani din Gura Vaii sa se stabileasca pe teritoriul municipiului de pe Trotus.

Insotita de George Stoinea, arhitectul sef al Consiliului Judetean, Angela Bogea a participat la sedinta Consiliului Local Onesti din 9 februarie, iar pentru ca puterea de convingere asupra legislativului local sa fie si mai mare, pe holurile institutiei si-a facut aparitia si un grup de tigani din Gura Vaii. Insa in sala de sedinte a intrat numai liderul judetean al acestora, Ioan Vasile, zis Gringo. Angela Bogea s-a folosit de argumente umanitare, dar a pedalat si pe ideea de discriminare etnica.

“Este vorba de patru familii de romi, care au cumparat teren la marginea orasului dumneavoastra si, de 6 luni, bat la toate usile din judetul Bacau pentru a-si construi niste case – a explicat Angela Bogea in fata consilierilor onesteni. Ei cred ca sunt obstructionati de Consiliul Local si ca dumneavoastra nu vreti sa le dati aviz sa-si construiasca aceste case din cauza ca sunt romi. Incercam sa urgentam rezolvarea acestei probleme, iar Prefectura este interesata si ea in rezolvarea acestei situatii”.

Consilieri presati pentru a incalca legea

Argumentele invocate de Angela Bogea s-au spulberat imediat ce s-a constatat ca oficialul Consiliului Judetean Bacau incerca sa-i determine pe consilierii onesteni sa voteze ceva ilegal. “Zona in care romii doresc sa construiasca locuinte, situata in spatele Rafo si Carom, la granita cu comuna Gura Vaii, este inregistrata in PUG (Planul Urbanistic General) ca teren arabil – a aratat primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru.

Schimbarea destinatiei acelor suprafete de teren nu se poate face decat prin elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau de Detaliu (PUD), iar pentru acest lucru romii trebuie sa obtina un numar de 13 avize, urmand ca apoi sa fie obtinuta si aprobarea Consiliului Local. Pentru ca ei sa nu cheltuie inutil banii cu documentatia si avizele, s-a propus inversarea procedurii, adica sa se inceapa cu aprobarea Consilului Local”.

Cand au auzit despre ce este vorba, consilierii nu au fost de acord sa puna mai presus de lege considerentele umanitare. “Nu e vorba de discriminare, ci de faptul ca zona este puternic poluata – a spus consilierul Mihai Sova. Cine raspunde daca, Doamne fereste, se intampla ceva si noi dam aprobare in lipsa avizelor de la institutiile abilitate, cum ar fi cele sanitare sau de mediu?”.

Un punct de vedere similar a fost prezentat si de consilierii Mihai Cetean-Balanica, Ioan Tofan si Stefan Martin, iar incercarile facute de Gringo si Angela Bogea, pentru a le schimba opinia, au ajuns sa-i irite pe alesii locali.

“E lege, iar noi nu vrem sa o incalcam; am crea un precedent”, a spus raspicat Stefan Martin. Doar un singur consilier, Leonard Croitoru, ales pe listele PRM, a fost de acord cu Angela Bogea, iar ceilalti 20 au votat impotriva. Vizibil nemultumita, Angela Bogea a parasit sedinta in acelasi timp cu Gringo. “Vad ca masina de vot functioneaza – a bombanit Gringo la plecare. Daca s-ar fi construit vile, ati fi dat aprobare. Va arat eu ca o sa fac case acolo”.

Baza pentru atacurile asupra Platformei Borzesti

In afara de partea oficiala, exemplificata si la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, mai exista un aspect important al problemei, legat de adevaratele motive pentru care tiganii din Gura Vaii tin cu orice pret sa se stabileasca in zona Platformei Petrochimice Borzesti. Rapoartele firmelor de paza din zona Platformei si cercetarile politistilor si procurorilor onesteni au aratat ca furtul de materiale metalice a ajuns o adevarata meserie pentru tiganii din Gura Vaii, desi liderul lor, Gringo, spune ca este vorba de “colectarea si valorificarea fierului vechi”.

Dupa inundatiile din vara anului trecut, tiganii au incercat cu orice pret sa se mute mute si mai aproape de Platforma, stramband din nas atunci cand primarul din Gura Vaii, Vasile Pascu, le-a oferit locatii pe raza comunei. Chiar si dupa ce Guvernul a fost de acord sa le construiasca un sat la “Rotunda”, alocand zeci de miliarde de lei, tiganii vor musai langa Platforma.

Luni de zile, primarul Emil Lemnaru a fost asaltat aproape zilnic de grupurile de tigani, insa Consiliul Local Onesti a mai respins o data solicitarile acestora, vizand stabilirea in locul numit “La Camera”, aflat langa Chimcomplex. Au urmat protestele tiganilor la Prefectura, iar prefectul a bombardat Consiliul Local Onesti cu adrese. Presiunile facute de la judet nu au avut succes, iar ultima incercare, facuta de Angela Bogea, a esuat si ea.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*