Cum se depun fisele fiscale pentru veniturile realizate din salarii platite in anul fiscal 2005

Referitor la depunerea fiselor fiscale pentru veniturile realizate din salarii platite in anul fiscal 2005, Directia Generala a Finantelor Publice Bacau face urmatoarele precizari:

1. Informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii se cuprind in FiÅŸele fiscale :

Pentru anul 2005 angajatorii completeaza si depun fisele fiscale – conform OMFP 546/ 28.04.2005 (M.Of. 414/17.05.2005) privind modelul si continutul fiselor fiscale.
Nu se completeaza in fisa fiscala cap. IV Deduceri personale si cap. V coloanele 1 si 2 pentru angajatii care au realizat venituri din salarii in afara functiei de baza si pentru care s-a bifat casuta 2.

Sediile secundare ale angajatorilor persoane juridice, inregistrate ca platitori de impozit pe venitul din salarii, depun fisele fiscale ale angajatilor proprii la organul fiscal in a carui raza teritoriala sunt inregistrate sediile secundare respective.

In cazul in care la data depunerii fiselor fiscale sediul secundar este desfiintat, depunerea fiselor fiscale se va face de catre persoana juridica in a carei raza teritoriala este inregistrata persoana juridica.In situatia in care un angajat a lucrat in cursul anului 2005 la mai multe sedii secundare ale aceluiasi angajator – persoana juridica, se va intocmi o singura fisa fiscala care va fi depusa de sediul secundar in evidenta caruia figureaza la data de 31 decembrie 2005.

2. Termenul de depunere a fiselor fiscale este pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv 2006.

Fisele fiscale se depun la organul fiscal competent, in format electronic, insotite de un borderou privind continutul acestora, semnat si stampilat conform legii.

Formatul electronic al formularului se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice si se transmite organului fiscal competent pe discheta 3 1/2 inch, 1.440 MB compatibila MS-DOS.

Programul de asistenta este distribuit contribuabililor gratuit de unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe serverul Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.

Angajatorii editeaza fisa fiscala in format hartie, in 2 exemplare:
– un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se pastreaza de catre angajator;

– un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se inmaneaza angajatului.

Pentru persoanele fizice care inceteaza sa obtina venituri din salarii sau asimilate salariilor in timpul anului, angajatorii vor inmana persoanei respective un exemplar al fisei fiscale, odata cu definitivarea formelor de lichidare sau la incetarea raporturilor in baza carora au fost obtinute veniturile din salarii.

Fisa fiscala pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, se completeaza de unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia. in situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati, date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat, precum si eventualele modificari al acesteia aparute in cursul anului.

Pe baza acestor date, unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii fisei fiscale.

Nerespectarea de catre angajatori a obligatiilor privind completarea si pastrarea fiselor fiscale, transmiterea fiselor fiscale la organul fiscal competent şi transmiterea fişelor fiscale catre angajaţi constituie contravenţie şi se sanctioneaza cu amendă de la 5.000.000 lei la 100.000.000 lei.

Adauga un comentariu

*