Angajarile in spitale, blocate pe termen nelimitat

Printr-o ordonanta de urgenta, emisa la sfarsitul lunii ianuarie, tuturor autoritatilor si institutiilor publice li se interzice sa mai organizeze concurs pentru ocuparea locurilor de munca descoperite. In aceasta categorie sunt incluse si unitatile sanitare publice, care mai pot desfasura concurs doar daca au demarat procedurile inainte de publicarea ordonantei, respectiv pana la 31 ianuarie.

Raportat la normativele emise de Ministerul Sanatatii(MS), la nivelul judetului Bacau deficitul de personal din spitale depaseste 2.000 de salariati. In Spitalul Judetean de Urgenta(SJU), la Neonatologie , de exemplu, ar trebui sa fie un medic la patru paturi. Or, acum, la sectia respectiva sunt numai sase medici la 90 de paturi.

Dar, desi unitatea isi desfasoara activitatea cu mult sub norma, in ultimii doi ani, schema de personal s-a redus si mai mult.

Numai in 2004, i-a anulat 98 de posturi, iar in 2005, alte 26. In prezent, raportat la numarul de personal stabilit de MS, numar care nu se apropie nici pe departe de cel normat, cele sapte spitale publice din judet au nevoie de inca aproape 200 de salariati.

Din 4.003 posturi, sunt ocupate 3.817. Spitalele au acum 491 de medici, dar ar trebui sa aiba 533; 1.688 cadre medii sanitare, fata de 1.730 si 1.013 personal auxiliar, fata de 1.086. Dintre specialitatile medicale, cele mai deficitare sunt paraclinicele (laboratoarele de analize medicale), radiologia, anatomia patologica, psihiatria, gastroenterologia, endocrinologia, neurologia, anestezia-terapia intensiva etc.

Nu au neurolog Spitalele Moinesti si Buhusi, iar acesta din urma are numai un anestezist. Si Spitalul Comanesti este pe cale de a ramane fara singurul specialist in anestezie-terapie intensiva, medicul care lucreaza in prezent fiind in prag de pensionare. Doctorul Leonard Rosu, directorul SJU Bacau spune ca, potrivit normativelor, stabilite chiar de catre minister, institutia are o lipsa de 800 de salariati.

„Acum sunt blocate si putinele locuri pe care le avem. Din nefericire, se merge numai pe ideea schimbarii directorilor. Se vrea calitate, dar si managerii care vor veni vor fi limitati de asemenea restrictii. Daca un spital are un buget care ii permite sa faca angajari acolo unde este nevoie, este de neanteles de ce nu este lasat.

Normal e sa facem noi politica de personal, in functie de necesarul spitalului si banii pe care ii avem. Pentru a determina spitalele sa respecte o proportie a cheltuielilor, ar fi simplu de impus fiecaruia sa nu depaseasca 60 la suta din buget cu plata drepturilor salariale”, este de parere medicul Leonard Rosu.

Adauga un comentariu

*