Punctele farmaceutice din judetul Bacau au fost luate la puricat de Casa de Sanatate

farmacieMedicii din cadrul Directiei de Monitorizare a furnizorilor de servicii medicale din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau desfasoara in aceasta perioada o ampla actiune de control in unitatile sanitare cu paturi (spitale), farmacii, ambulatoriile de specialitate si cabinetele medicilor de familie din intreg judetul.

Pana in acest moment au fost deja monitorizate si controlate 25 de puncte farmaceutice din mediul rural, puncte care apartin unor farmacii aflate in contract cu CJAS.

„Controlul a vizat in principal modul de indeplinire a cerintelor legale in ceea ce priveste asigurarea unor servicii de calitate asiguratilor, a declarat dr. Mihai Ichim, medicul sef al CJAS Bacau. In speta, am verificat daca se asigura medicamente compensate si gratuite la nivelul comunitatii locale, daca se respecta programul de lucru, daca sunt liste in calculator cu evidenta clara a eliberarii de retete”.

In acest sens au fost verificate punctele farmaceutice din mai multe comune ale judetului: Luncani, Faraoani, Filipesti, Margineni, Lespezi, Brusturoasa, Ghimes, Palanca, Agas, Asau, Vultureni, Racova, Dumbrava, Plopana, Poduri, Izvorul Berheciului, Sarata sau Tescani.

Cum era de asteptat, au aparut si deficiente: in majoritatea punctelor farmaceutice nu era respectat programul de lucru, nu era afisat plafonul existent in unitate si nici numarul gratuit telverde, dar cel mai grav, in momentul controlului in aproape toate punctele farmaceutice controlate se vindeau medicamente fara ca farmacistul sa fie in unitate.

„Nu am gasit pe nimeni la program in punctele din Tescani, Vultureni, Dumbrava si Margineni, mai explica dr. Ichim. Insa in majoritatea cazurilor, adica la mai toate punctele controlate, farmacistul nu era la serviciu.

Au fost si situatii in care nu se asigura constant si cuantificabil retete in functie de nevoile comunei”. Deocamdata, a mai adaugat medicul sef al CJAS Bacau, nu a fost aplicata nici o santiune, insa „pe viitor se poate intampla orice”.

Controalele vor continua si in periaodele urmatoare.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*