Noua clasificatie a indicatorilor privind finantele publice si noile conturi IBAN

Incepand cu 1 ianuarie 2006 a intrat in vigoare noua clasificatie a indicatorilor privind finantele publice si noile conturi IBAN. In mod corespunzator au fost modificate si adaptate programele informatice de asistenta privind :

– declaratiile de impozite si taxe datorate la bugetul general consolidat (100, 101, 110, 120, 130, 300, 710) si intocmirea ordinilor de plata si a foilor de varsamant, utilizate pentru decontare prin bancile comerciale si trezoreria statului a impozitelor si taxelor.

Ca noutate este modificarea si completarea Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul general consolidat cu randurile 62, 63, dupa cum urmeaza:

62 – Contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoanele juridice sau fiziceart.5 lit. (a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (0,75%)

63 – Contributia pentru concedii si indemnizatii datorate de persoanele aflate in somaj art.5 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate (0,75%) – elementul esential ce coreleaza cele doua sisteme de declarare si plata il reprezinta „Nr.de evidenta a platii”,care trebuie sa fie acelasi in formularul de declaratie/decont si formularul ordin de plata/foaie varsamant.

– aplicatiile informatice sunt, totodata, de ajutor in completarea automata a « Nr.de evidenta a platii si aflarii « codurilor IBAN ale obligatiilor pentru o trezorerie selectata ».

Exemple de completare :

Completarea numarului de evidenta a platii in cazul unei obligatii fiscale reprezentand diferente de impozit pe profit datorate conform declaratiei anuale de impozit pe profit aferente anului 2005, model 101, pentru o societate comerciala:

a) La rubrica \”cod document fiscal\” se inscrie 11 valoarea corespunzatoare documentului fiscal reprezentand declaratie fiscala.

b) La rubrica \”cod obligatie bugetara\” se inscrie 103 valoarea corespunzatoare obligatiei bugetare reprezentand impozit pe profit datorat de persoane juridice romane din Nomenclatorul obligatiilor bugetare de la Anexa A.

c) La rubrica \”categorie fiscala\” se inscrie 01 valoarea corespunzatoare categoriei fiscale reprezentand debit. d) La rubrica \”perioada de raportare\” se inscrie 1205 valoarea corespunzatoare ultimei luni a perioadei de raportare, respectiv luna decembrie a anului 2005.

e) La rubrica \”tip document\” se inscrie 0 – valoarea corespunzatoare situatiei in care documentul de plata nu constituie si declaratie fiscala.

f) La rubrica \”scadenta obligatiei bugetare\” se inscrie 300406 – valoarea corespunzatoare datei de 30 aprilie 2006 ce reprezinta scadenta acestei obligatii bugetare.

g) La rubrica \”secventa\” se inscrie 0 – valoarea corespunzatoare pentru numarul de evidenta a platii generat cu ajutorul programului de asistenta.

h) Rubrica \”cifrele de control\” se genereaza de catre aplicatia informatica conform algoritmului propriu.

Programele informatice de asistenta, pentru completarea declaratiilor fiscale si ordinelor de plata terzorerie aferente lunii ianuarie a.c., cu termen de exigibilitate 25 februarie a.c., sunt distribuite contribuabililor gratuit de administratiile finantelor publice sau pot fi descarcate de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro/sistem fiscal.

Adauga un comentariu

*