Mamele si nou-nascutii nu beneficiaza de transport la domiciliu

Tinerele mame externate din spital dupa ce au adus pe lume un copil nu beneficiaza de transport la domiciliu. Legea nu obliga spitalele si nici Ambulanta sa asigure acest serviciu. Este si motivul pentru care, odata iesite din spital, tinerele mame sunt aruncate efectiv in strada, cu bebelusii in brate.

Majoritatea pacientelor, in special a celor din mediul rural, nu au alta solutie decat sa apeleze la autobuz sau la o ocazie. Lipsa de implicare a autoritatilor in rezolvarea acestei probleme face si victime. In aceasta saptamanta, in Maternitatea Bacau, trei mame disperate au refuzat sa se externeze pentru ca nu aveau cu ce sa ajunga pana acasa.

„Nu pot sa plec asa, abia am nascut, copilul e mic, afara e frig, o sa ne imbolnavim pana acasa, ne-a declarat disperata una din mame. Trebuie sa ajung pana la Plopana. Mi s-a spus sa astept ca o sa ma duca o Salvare care trebuie sa transporte niste dializati in zona”.

Cazul nu este singular. Aproape zilnic, pe poarta spitalului ies mamele singure cu bebelusi in brate, infofoliti impotriva frigului, si infrunta gerul pentru a ajunge acasa. Si asta doar pentru ca nu s-au gasit inca solutii de asigurare a unui transport la domiciliu si pentru aceste paciente.

Casa de Sanatate nu are bani, Salvarea nu poate sa asigure acest serviciu tot din lipsa banilor, iar Spitalul nu se implica pentru ca este ocrotit de lege. Dar pe tinerele mame si pe bebelusii lor cine le ocroteste?…

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*