Morti controversate la Onesti

La Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti se afla in lucru doua dosare controversate, privind decesul a doua persoane aflate in timpul serviciului. Controversele se refera la incadrarea tragediilor in categoria accidentelor de munca.

Primul caz este cel al agentului de paza Gelu Tihoc (38 de ani, din comuna Oituz), angajat al firmei V & M Guard SRL Onesti, care a fost gasit inecat intr-un bazin cu apa de la o fosta statie de pompare apartinand de Termoelectrica. Tragedia s-a petrecut in noaptea de 20 spre 21 octombrie 2005, in timp ce victima asigura paza obiectivului. In urma cercetarilor s-a stabilit ca gardianul a cazut in bazinul subteran, adanc de peste 6 metri, care avea deschizatura la nivelul solului, iar in cadere s-a lovit la cap de marginea bazinului.

La analiza sangelui, s-a constatat si faptul ca victima avea o alcoolemie foarte ridicata, de 3,10. Cu toate acestea, evenimentul a fost incadrat in categoria accidentelor de munca. “Legea precizeaza ca este vorba de un accident de munca atunci cand are loc < >, in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu – ne-a declarat procurorul Vasile Serbu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti.

Acest lucru este valabil si in cazul Tihoc, chiar daca vina apartine victimei”. La randul sau, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, a ajuns la aceeasi concluzie, stabilind ca este vorba de un accident de munca.

Interpretari diferite

Insa concluziile celor doua institutii nu mai coincid in cazul decesului unui lucrator de la Rafo Onesti, Ovidiu Sufaru (33 de ani, din Darmanesti), care a murit pe 4 decembrie 2005, la scurt timp dupa ce a fost gasit in stare de inconstienta pe capacul unui rezervor.

Medicii legisti din Onesti au constatat ca decesul s-a produs ca urmare a unui stop cardio-respirator insa au retinut si o posibila intoxicatie cu o substanta necunoscuta, punct de vedere preluat si de ITM Bacau. Ulterior, la a doua necropsie, efectuata la Bacau, medicii legisti au exclus intoxicatia si au retinut doar stopul cardio-respirator, provocat in urma unui edem pulmonar acut.

Ca urmare, ITM Bacau si-a schimbat pozitia si a ajuns la concluzia ca nu este vorba de un accident de munca. Insa procurorii onesteni, care cerceteaza cazul, nu s-au pronuntat inca. “Au fost prelevate probe histo-patologice, iar rezultatele nu au ajuns inca de la Iasi – ne-a declarat procurorul Vasile Serbu. Dar chiar si in cazul in care s-ar dovedi ca nu intoxicatia a fost cauza mortii, evenimentul poate fi incadrat ca accident de munca, intrucat este vorba tot de o ‘vatamare violenta a organismului’, asa cum prevede legea”.

Lucratorul de la Rafo avea doi copii minori, iar agentul de paza era si el tatal unui copil minor. In cazul in care se va ajunge la concluzia ca parintii lor au murit in accidente de munca, minorii vor beneficia de drepturi banesti suplimentare, pe langa pensiile de urmasi.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. In cazul Ovidiu Sufaru procurorul Serbu a fost cumparat de Rafo pentru a ASCUNDE ADEVARUL DESPRE MOARTE. Baiatul a murit in Rafo intoxicat cu gaze, iar el incadreaza ca nefiind accident de munca.
    RUSINEEEEEEEEEE ROMANIA

Adauga un comentariu

*