Bani de la Banca Mondiala pentru pregatirea bacauanilor

33 de someri au posibilitatea de a urma un curs de calificare, printr-un program derulat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.

Pentru sustinerea financiara a acestui proiect, Guvernul Romaniei a contractat un imprumut de la Banca Mondiala, in valoare de 21.000 RON ( 210 milioane de lei vechi). Cursurile, ce vor fi derulate prin furnizori de servicii autorizati, asigura calificarea profesionala a personalului disponibilizat din Ministerul Apararii Nationale, dar si a somerilor din mediul rural, in special in meserii din agricultura. Cursurile au o durata de trei luni si sunt gratuite.

„Vom organiza selectii de oferte pentru a stabili furnizorii de servicii, ne-a declarat Octavian }icau, seful serviciului programe de ocupare din cadrul AJOFM Bacau. Pentru calificarea personalului militar vom colabora si cu Centrul Militar Zonal din Bacau”. Pentru inscrierea la aceste cursuri, solicitantii trebuie sa aiba minimum opt clase.

Rata de plasare pe piata muncii a absolventilor este de 45 la suta, pentru cursurile de calificare a somerilor din mediul rural, si de 20 la suta, pentru cei care provin din persoanlul disponibilizat MapN.

AJOFM finanteaza aceste cursuri, cu banii de la Banca Mondiala, si va monitoriza derularea lor. In cazul in care furnizorii de servicii, cu care se va incheia contracte de derulare a cursurilor, nu indeplinesc clauzele referitoare la rata de plasare si la numarul de cursanti vor suporta penalitati. Se poate ajunge chiar la rezilierea contractului.

Pentru a veni in ajutorul organizatorilor, AJOFM va indruma catre furnizorii de servicii si somerii aflati in baza de date a Agentiei, care corespund cerintelor cursurilor de pregatire. Anul trecut, printr-un program asemanator (imprumutul de la BM a fost de 500 de milioane de lei), s-au organizat alte doua cursuri la care s-au inscris 83 de someri. Mai mult de jumatate dintre acestia au fost deja plasati pe piata locala a muncii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*