Viata la tara

Primarul Vasile Rata, ocolit de ajutoarele de la Guvern

observator primar balcani bacauComuna Balcani. Patru sate, Frumoasa, Schitu Frumoasa, Ludas si Balcani. Oameni gospodari, 8060 de suflete traiesc pe o suprafata de 11.300 kmp. Peste 2800 gospodarii si 2675 locuinte. A atras atentia doar prin doua evenimente, cazul Gheorghe Mogaldea, care in 1997 a fost cautat luni intregi pentru ca si-a ucis sotia, si inundatiile din vara lui 2005. Ca si cum numele primarului Rata ar fi atras virusul H5N1, comuna Balcani a fost stearsa de pe lista localitatilor care aveau de primit ajutoare de la Guvern!

„In raportul de sinteza intocmit, in care erau mentionate toate pagubele produse de inundatii in intreg judetul, figura si comuna Balcani. Situatia a fost inaintata Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si trimisa la Ministerul Agriculturii, la d-na Cornelia Harabagiu, director general dezvoltare rurala. Cu toate acestea, in mod curios, nu se stie din ce motive, comuna Balcani, alaturi de orasul Comanesti si comuna Urechesti, nu au aparut trecute in Monitorul Oficial ca fiind afectate de calamitati!

In schimb, au aparut altele, Ungureni, Corbasca, Vultureni, Dealu Morii, localitati care n-au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Din acest motiv, la nivelul comunei nu s-a primit nici un leu. Si tot ca o curiozitate, care pana la urma se poate lega de situatia creata, n-a venit nimeni sa intocmeasca vreun proces verbal de constatare a pagubelor. La vremea rerspectiva am vorbit si cu primul ministru sosit in zona Comanesti. Am refacut documentatia si am trimis-o din nou la Guvern”, spune Vasile Rata (foto), primarul comunei Balcani, comuna ce s-a trezit „uitata” de Guvernul Romaniei.

Rata a solicitat audienta la…Flutur!

In urma inundatiilor din vara lui 2005, cel mai grav a fost afectat drumul comunal ce asigura legatura intre Schitu si Balcani. „Peste 40 la suta din acest drum, construit printr-un proiect Sapard, a fost afectat. La nivelul comunei am avut 4600 gospodarii inundate, in 52 de case apa ajungand la peste un metru si jumatate, 90 la suta dintre fantani fiind inundate, 47 hectare intravilan si 159 extravilan aflandu-se sub apa si cu culturile compromise, cinci locuinte distruse complet, stalpii de curent doborati.

Cam acesta a fost bilantul verii 2005 la Balcani, valoarea pagubelor depasind 20 miliarde lei vechi. Si totusi, nici un ban drept ajutor pentru o comuna calamitata. „Greseala nu a fost facuta la nivelul Consiliului Judetean, spune Vasile Rata. Se pare ca vine de la Ministerul Agriculturii. Noi asteptam acum implicarea institutiei Prefectului, care sa intocmeasca un proiect de hotarare ce va lamuri situatia. Am solicitat o audienta la ministrul Gheorghe Flutur. Se pare ca am gasit intelegere la subprefectul Niculae Olaru”.

Invatamant privilegiat

Cand n-ai uitat ca ai plecat de la catedra si ai ajuns primar, te doare ce se intampla cu scolile din comuna. Primarul Vasile Rata a reusit sa le repare pe toate si sa le doteze cu mobilier adecvat. In noiembrie 2005, au fost date in folosinta doua sali pentru gradinita din satul Frumoasa, care are sapte grupe si isi desfasoara activitatea in trei sedii!

Acum mai functioneaza doar in doua. Scola Frumoasa este schimbata in totalitate. Geamuri termopan, cabinete modernizate, mobilate corespunzator. La scoala Balcani centru s-a semnat deja un contract pentru incalzirea centrala, si aici termopanul este la el acasa. Un lucru demn de remarcat este interesul manifestat pentru bibliotecile scolare, toate reamenajate.

Un fost grajd a fost transformat in Dispensar

Desi propunerea parea bizara, la initiativa primarului, Consililul Local a aprobat reamenajarea unui fost grajd ce apartinea Directiei Sanitar Veterinare si care era locul de munca al tehnicienilor PIAV, si transformarea lui in…Dispensar uman!

„Suntem in parteneriat cu Fundatia World Vision care ne-a sponsorizat cu 20.000 euro fiind dotati cu cel mai modern electrocardiograf din lume, acesta functionand pe baza de amprente. Toata aparatura medicala se afla in inventarul Primariei, pentru a se evita situatiile neplacute create de migratia medicilor”. spune primarul Vasile Rata.

Medicul stomatolog locuieste in sediul noului dispensar, intr-un apartament cu trei camere. Un alt apartament este destinat medicului de familie.

Spatii valorificate

Doua spatii ce apartineau FEDERALCOOP si care se aflau in situatia de a deveni paragina, au fost cumparate de Consiliul Local al comunei Balcani. Cel din satul Ludas va fi transformat in Camin cultural, acolo fiind infiintat si un cabinet pentru medicul de familie. Spatiul din Balcani va fi flosit tot drept camin cultural.

Consiliul Local are „site” prin cablu TV!

Locuitorii comunei Balcani pot sa vanda sau sa cumpere orice prin televiziunea proprie! Gratie SC LUANCHIM SRL Balcani, prin videotext ei pot da anunturi, sa-si felicite prietenii sau rudele, sau sa fie ca curent cu toate noutatile aparute pe linie de adminstratie locala. „Dorim ca in cel mai scurt timp sa putem efectua o transmisie de la o sedinta de Consilu Local, pentru ca toata lumea din comuna sa ne vada la lucru”, spune primarul.

Un fost primar, adversarul Consiliului Local

Se pare ca in fiecare comuna exista cate un fel de „Gica contra” printre consilieri. Si culmea, toti provin din fosti oameni de baza ai comunelor. Asa se pare ca se intampla si la Balcani, unde fostul primar Romica Munteanu, actualmente consilier local, se abtine de a vota orice proiect de hotarare.

Ultima sedinta a Consiliului Local este de poveste. Avand ceva probleme, imediat dupa inceperea sedintei, el s-a scuzat ca pleaca si i-a rugat pe colegii sai sa ia nota ca el se va abtine de la orice vot!

La Balcani, ca la Paris!

La initiativa Consiliului Local, fiecare din ulitele comunei a primit cate un nume, tinandu-se cont de specificul zonei respective. Astfel vom intalni denumiri ale ulitelor transformate in strazi, ca Bisericii, Humariei, Surini! „Este o noutate, spune viceprimarul comunei, Vasile Luca. Am reusit sa dam nume la orice artera din comuna si in acest fel, identificarea unor anumite persoane devine facila”.

Se intorc banii acasa

Peste 2000 de locutori ai comunei Balcani lucreaza in strainatate. Acestia si-au ales locuri de munca in Ungaria, Italia sau Spania, unde castiga bani frumosi. „Ceea ce ne bucura este faptul ca toti banii castigati in strainatate se intorc in comuna. E de-ajuns sa priviti cate case noi s-au ridicat in ultimul timp si o sa vedeti ca aceste lucruri se confirma”, spune viceprimarul Vasile Luca. Intr-adevar, fie ca aceste cladiri se afla in Ludas, fie in Frumoasa, dovada ca „starea natiunii” s-a imbunatatit se vede de la posta.

11 copii salvati de un om bun

11 elevi din catunul Vlad erau nevoiti sa faca o naveta zilnica de cinci kilometri pe jos pentru a urma cursurile scolii. Au fost salvati de intelegerea de care a dat dovada administratorul SC ZAHPOP SRL, care efectueaza transport in comun pe ruta Moinesti – Frumoasa, si care ii transporta de la si catre scoala.

Ajutor din Suceava

Si daca n-au sosit ajutoare de la Guvern, au venit de la o scoala din comuna suceveana Bogdanesti. „Elevii de la aceasta scoala au adunat cartofi, ceapa, faina, zahar, ulei, obiecte de imbracaminte pe care le-au adus in comuna Balcani, incercand sa vina in ajutorul sinistratilor. Toate aceste alimente si bunuri au fost depozitate la Caminul cultural, urmand a fi repartizate de Primarie, celor nevoiasi”, spune directorul scolii Frumoasa.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*