Primaria Onesti castiga procesul cu Termoelectrica

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat definitiv, la sfarsitul lunii trecute, in procesul dintre Termoelectrica si Consiliul Local Onesti, in care era in litigiu suma de 6,2 miliarde de lei vechi. Termoelectrica a pretins acesti bani de la municipalitatea onesteana, insa instanta suprema a respins cererea, dand castig de cauza Consiliului Local Onesti.

Litigiul dateaza din 2002, cand Guvernul a decis ca municipalitatea onesteana sa preia de la Termoelectrica o parte din CET Borzesti.

Cum la data efectuarii transferului Termoelectrica angajase niste credite pentru achizitionarea de combustibil, s-a solicitat ca banii sa fie platiti de Consiliul Local Onesti. Insa juristii Primariei Onesti au aratat ca Termoelectrica nu a putut sa faca dovada faptului ca, odata cu transferul centralei de la Borzesti, s-a livrat si combustibilul respectiv.

Onestenii au castigat la Tribunalul Bacau, au pierdut la Curtea de Apel Bacau si, ulterior, au avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Termoelectrica a mai introdus si o contestatie in anulare, respinsa de instanta suprema la 25 ianuarie 2006.

Este doar unul din cele cateva sute de procese care s-au declansat la Onesti dupa ce Guvernul a decis sa arunce in carca consiliilor locale centralele din cadrul Termoelectrica. In afara de Consiliul Local Onesti si Termoelectrica (Sucursala Electrocentrale Borzesti), in aceste procese au mai fost implicate Termon SRL, Onedil, asociatiile de locatari si diferiti agenti economici, obiectul dosarelor fiind sume in litigiu, aferente diverselor activitati privind termoficarea municipiului de pe Trotus.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*