Studentii bacauani au stans bani pentru pomenirea fiului lui George Bacovia

Studentii bacauani au fost cei care si-au amintit ca in Bacau a trait si a murit Gabriel Bacovia, singurul fiu al poetului George Bacovia. S-au strans in jurul unui dascal inimos si impatimit dupa cultura si au facut ceea ce traditia ne-a invatat pe toti: sa ne pomenim inaintasii mutati la cele vesnice.

La implinirea a sapte ani de la moartea fiului marelui poet, tinerii invatacei de la Facultatea de Litere a Universitatii Bacau au pus mana la mana si au cumparat cele necesare unei pomeniri crestinesti: lumanari, coliva, colaci si vin.

„Am contribuit fiecare cu 5.000 sau 10.000 de lei. Studenti din toti anii si s-a reusit ceea ce vedeti aici”, ne-a declarat unul din tineri. Cu tot frigul de afara, studentii, profesorul Ioan Danila, cateva rude si iubitori ai familiei Bacovia s-au adunat ieri in biserica „Sfanta Treime” din cimitirul Central, acolo unde preotul Mihai Beicu a oficiat o slujba de pomenire.

N-au venit nici autoritati, nici reprezentati ai culturii, nici poeti, nici scriitori. Probabil, numele lui Gabriel nu mai inseamna mare lucru. Chiar si in acest anonimat, specific oarecum familiei Bacovia, totul s-a facut ca la carte.

La ceremonia religioase, toti cei prezenti s-au indreptat spre mormantul familiei Bacovia. Un loc simplu, cu o cruce de fier, pe care se mai zaresc inscrise numele lui Dumitru Vasiliu, tatal poetului George Bacovia, si al profesoarei Ecaterina Vasiliu. Alaturi este de o cruce noua din lemn. Aveam sa aflam cu stupoare de la profesorul Danila ca cea veche a fost furata. „Studentii au contribuit la cumpararea alteia noi”, spune acum profesorul Danila.

Comentarii

  1. Anamaria Popescu a zis:

    wow! Am rămas uimită de cele citite… Åži totuÅŸi vreau să cred că mai există măcar un pic de inteligenţă ÅŸi un pic de bunătate. Dacă Bacovia este urât ÅŸi neînÅ£eles este numai vina profesorilor care stau degeaba la catedră. Bravo studenÅ£ilor care s-au gândit la acest lucru! Felicitări celor ce încă mai cred în valoarea cărÅ£ilor, a celor care nu au dificultăţi în a recunoaÅŸte adevăratele valori pur-româneÅŸti. Dacă ÅŸtiam veneam ÅŸi eu! Ar trebui scrise mult mai multe, amintite mult mai multe. ÃŽn fiecare an aud de Eminescu, la fiecare pas… ÅŸi nu a existat numai el în poezie… ÃŽncă odată felicitări celor ce s-au gândit să facă un gest pentru familia Vasiliu

Adauga un comentariu

*