Comuna Ungureni isi cauta un nou destin

ungureniSituata undeva, in partea de est a judetului, comuna Ungureni nu pare deloc primitoare iarna. „Primul lucru care ne doare este cel referitor la drumuri. Vrem sa facem multe, nu prea avem bani. Daca am reusi sa prelungiom DC 80 spre satul Bijghir, din comuna Buhoci, am rezolva multe lucruri”, spune primarul comunei Ungureni, Vasile Bibire.

O mana de om care ilustreaza cat se poate de bine cuvintele cronicarului, „Mic la stat, mare la sfat”. Bineinteles ca nu e ca Stefan cel Mare, dar se considera un urmas de-al sau. Pornim impreuna prin comuna si atacam zona cea mai fierbinte, Viforeni.

Banii din Italia au ajuns la Garla Anei

Un satuc mic, locuit de prea putini barbati. „Au plecat la munca in Italia. Toti banii adunati ii investesc in sat. Le-am dat terenuri de casa. Priviti ce locuinte frumoase au. Le-am tras si curent electric”, se mandreste primarul Ungurenilor cu prietenii sai din Garla Anei. El intentioneaza sa le ridice si o scoala noua, pentru ca elevii „miliardarilor” invata actualmente intr-un spatiu impropriu. „Sunt oameni gospodari, saritori, ajuta ori de cate ori avem nevoie de ei. Merita asa ceva”, adauga Vasile Bibire.

Preotul din Viforeni a fugit cu brutaria!

La Viforeni, locuitorii satului se plang de faptul ca duhovniciul lor, Florin Anton, a fugit cu brutaria. „Prin programul FRDS, preotul a deschis o brutarie in sat. {i-a cumparat utilaje, tot ce-i trebuia. O vreme a functionat, folosea curentul electric ba de la Casa parohiala, ba de la biserica. N-a platit lumina si l-au debransat. A luat toate utilajele si le-a dus undeva in Serbanesti, la Bacau. Noi nu mai avem brutarie”, spun sateni.

Nu-i mai putin adevarat ca nu mai au nici preot, deoarece Sfintia sa trece numai duminica sau la vreun praznic pe la enoriasii sai. Ca sa nu mai spunem ca a ingropat o femeie fara certificat de deces si au trebuit s-o dezgroape procurorii! Nici noi n-am dat de el, in ciuda insistentelor, darmite inspectorii de la ITM, care-l cauta pentru ca a folosit mana de lucru fara s-o plateasca!

La 60 de ani, navetist per pedes!

O situatie unica in invatamantul bacauan o are profesorul suplinitor Constantin Marcoci. Nu numai ca preda istoria, dar face si „istorie”. Nefiind calificat si avand un salariu de mizerie, pensionar, la 62 de ani omul vine in fiecare zi in comuna, cum poate. Face naveta per pedes, cu vreun atelaj sau la ia-ma nene, bineinteles ca pe datorie.

„Nu are bani pentru abonament si vine de la Bacau cu ce poate”, ne spune directorul scolii din Viforeni, Costel Dobrita. Aceasta scoala a fost prinsa in cadrul programului de invatamant rural (PIR) iar lucrarile care vor incepe in aceasta primavara vor fi indreptatate catre revizuirea instalatiei electrice, alimentarea cu apa si asupra unui grup sanitar modern.

Scoala are peste 20 de cadre didactice navetiste iar cand ninge, procesul de invatamant „ingheata”. Dealul de la Garla Anei nu poate fi nici urcat si nici coborat de autobuze. Daca s-ar prelungi DC 80 spre Bijghir…

Peste 60 la suta din elevi fac naveta pe jos

Peste 60 la suta dintre elevii scolii din Viforeni vin cate 5 km pe jos la cursuri si se intorc pe acelasi drum acasa. Aceeasi problema, DJ 252 F, Viforeni – Bartasesti, un drum din pamant, de foarte multe ori impracticabil. „Daca lipsesc de la ore, nu primesc alocatia, spune directorul scolii, Costel Dobrita. Au ajuns sa fie prezenti la cursuri numai din acest motiv. Le mai dam si bursele de transport si doar asa ii mai atragem”.

Ferarul Foamete

Printre ultimii „mohicani” in domeniu, la 61 de ani, Costica Foamete a ajuns sa fie singurul fierar din zona. „De 25 de ani potcovesc caii. Potcoavele le aduc oamenii, de caiele mai fac eu rost. Nu le iau bani, mai dau si ei un sprit, doua. Aduc si lemne, sa fac carbuni, ca n-am mangal”, spune potcovarul din Viforeni.

Are un atelier improvizat, vizavi de moara din sat, dotat cu „foale” de pe vremea lui Pazvante. Cand vin oamenii la macinat, isi aduc aminte ca nu li-s potcoviti caii. {i apeleaza la mos Costica, cel care a absolvit o scoala profesionala ca forjor, a lucrat la CAP dar nu are nici un leu pensie!

Primarul Vasile Bibire vede viitorul in roz

„Am schimbat acoperisul scolii din Ungureni, am facut o sarpanta. Caminul cultural din Ungureni se afla in plina modernizare. Portiunea de Drum Judetean 252 F, dintre Parincea si Ungureni intra in acest an intr-un proces de asfaltare. Ne vom indrepta atentia catre DC 80, Viforeni Ungureni.

Exist un proiect pentru construirea unui nou sediu pentru Primarie. Se va da in folosinta Scoala din Tociloasa, prin programul Bancii Mondiale, in primavara acestui an. Vom moderniza spatiul pentru Cabinetul stomatologic, aflat in incinta Primariei. Consiliul Local a aprobat un teren pentru ridicarea unei noi biserici in satul Ungureni. Avem peste 500 dosare la asistenta sociala.

In acest moment se afla in plina derulare programul de alimentare cu apa si in celelate sate ale comunei”, spune Vasile Bibire, cel care a pus stapnire pe scaunul de primar, fiind ales pentru a treia oara in aceasta functie.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*