Comuna Balcani nu a primit sprijin financiar de la Guvern

harta balcaniIn ciuda eforturilor facute de autoritatile locale, comuna Balcani nu a primit nici acum, dupa jumatate de an de la inundatii, bani pentru refacerea caselor afectate si a drumurilor.

In plus, peste 50 de familii care au ramas pe drumuri dupa viiturile din vara nu au fost trecute pe listele de ajutorare de urgenta intocmite in luna decembrie.

Primarul din Balcani, Vasile Rata, spune ca pana acum nu a fost prezenta in comuna nici o comisie care sa evalueze pagubele produse de ape in vara si, in consecinta, fondurile trimise de Guvern au ocolit sistematic comuna Balcani. La aceasta ora, peste 50 de familii nu au unde locui iar alte 600 nu au bani si nici materiale de constructii pentru refacerea locuintelor. Alesul local din Balcani spune ca Prefectura si directiile descentralizate sunt vinovate de aceasta situatie. El acuza autoritatile de lipsa de implicare si ameninta chiar ca va merge la Guvern pentru a face greva foamei.

„Noi avem pagube de circa 20 miliarde lei vechi si 56,6 miliarde la drumul facut prin SAPARD, spune primarul din Balcani. 600 de gospodarii au fost inundate, iar la 52 de familii apa a intrat si de un metru in case. Lucrarea facuta pe SAPARD a fost distrusa in proportie de 40 la suta. La terenurile agricole, 216 ha au fost afectate si 40 ha au disparut pur si simplu.

Dupa inundatiile din iulie, ca toti primarii, am inceput sa fac demersuri la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, la Directia Apelor Siret, la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, la Prefectura si Consiliul Judetean. Am trimis zeci de adrese si faxuri, avem confirmari de primire pentru toate, dar nici o comisie nu a venit sa ne evalueze pagubele. Prin urmare, in Monitorul Oficial comuna Balcani nu figureaza cu zone calamitate. Pentru ca nu figureaza cu pagube, evident ca nu primim nici bani”, spune Vasile Rata.

Primarul se pregateste de greva foamei

Primarul mai spune ca singura comisie care a venit in comuna sa evalueze pagubele a fost cea trimisa de Agentia SAPARD. „Nu stim ce sa mai facem. Pe oameni i-am trimis pe la rude. Sunt disperat! Fac greva foamei in fata Guvernului! Toti dau din umeri. Sunt comune care au avut pagube de 10 la suta si au primit bani iar noi cu 25 la suta inca mai asteptam.

Am un dosar plin cu adrese dar nimeni nu face nimic. Am fost la Prefectura, vorba aia, m-am dus bou si m-am intors vaca. Nimeni nu stie nimic, nimeni nu-mi spune de ce se intimpla asa ceva. Nu-mi ramine decit sa merg la Guvern. Eu am stat pina acum fara grija si nu am trimis adrese direct la Guvern. Am tot zis ca sunt ocupati, ca nu putem compara Balcaniul cu Valea Asaului. Dar nu se mai poate. Cat sa mai asteptam?”, se intreaba, disperat, primarul.

Prefectul da vina pe primar

In replica, prefectul Gabriel Berca spune ca de vina este primarul care a tergiversat raportarile. „El a tinut legatura cu Dumitru Nada (Comitetul pentru situatii de Urgenta, n.r.). si din cate stiu, nu a comunicat la timp pagubele din comuna. Noi ne-am intalnit in Comitetul pentru situatii de Urgenta in nenumarate rinduri. El n-a venit.

Nimeni nu avea interes sa nu dea bani la Balcani. Dar eu il sustin pe primar in demersul sau si vom introduce comuna Balcani in Monitorul Oficial pentru a primi ajutoare”, a declarat initial prefectul. intr-o convorbire telefonica ulterioara, Gabriel Berca a spus chiar ca la Balcani este o problema ce tine doar de Directia Agricola.

„E vorba doar de terenuri si asta nu tine de noi. Vorbeste prostii primarul”, a incheiat Berca.

Catalina CHIFU


Interpelare pe tema „Balcani”

gabriel vlaseDeputatul Gabriel Vlase (foto) a adresat pe 12 ianuarie o interpelare ministrului administratiei si internelor pe tema ajutoarelor pentru Balcani. „In Monitorul Oficial din data de 14.12.2005 Guvernul a alocat judetului Bacau doar 400 de milioane de lei vechi.

Acesti bani s-au constituit in ajutoare de urgenta si au fost destinati doar pentru zece familii, ale caror gospodarii au fost distruse in intregime, in 2005, de furia apelor” – se arata in textul interpelarii. „in aceste conditii, Domnule Ministru, solicit raspuns la urmatoarea intrebare: Care este solutia pentru rezolvarea urgenta a problemelor susmentionate ?” (O.M.)

Adauga un comentariu

*