Cele doua Romanii

Amicul X, pe care-l cunosc de vreo patru decenii, fost coleg de serviciu, e unul dintre acei oameni de mult bun simt. De ce spun asta? Nu-i un flecar, nu-i un parvenit, nu-i pisalog, are o multime de calitati pe care i le recunosc nu numai eu, ci si nevasta-sa… Asta, ca sa fac o gluma, desi ieri, cand l-am intalnit, lui numai de glume nu-i ardea.

„Domnule, imi spune, mereu imi propun si imi jur sa nu ma mai uit la televizor, dar e ca un facut… Fac ce fac si pun mana pe telecomanda. E drept, in ultima vreme prefer sa citesc… Dar, mai intai vad stirile de la ora sase seara – la Actualitatea – si de la 7 seara – pe Programul 1. si sportul…

Acum, dupa ce m-am convins, din nou, ca traim in doua Romanii – cea de la televizor si cea adevarata, normala – jur ca nu mai dau drumul la televizor… Ma duc la cei de le cablu, care, si asa, ne jupoaie cu banii pe care ni-i iau pe abonament, si dau televizorul la scadere… Domnule, m-am saturat…”

Dau sa il calmez, ii spun ca si eu ma uit la stiri, dar nu-s chiar atat de suparat pe televiziunile „astea”, mai vad ce se intampla prin lume macar, il mai vad pe presedinte cum a gasit un nou „Maracineni”, mai zambesc – e adevarat, amar – cand ii aud pe reporteri cum trambiteaza ca romanii si-au facut revelionul la munte sau in strainatate…

„Pai tocmai acesta-i motivul meu, domnule… Care romani, domnule, cati romani…? Pai, in noaptea de Anul Nou, toate apartamentele din blocul meu, din Cornisa, erau luminate…!” Ca sa-l imbunez, ii aduc aminte definitia aceea a sampaniei, care se dadea inainte de 89, cum ca sampania e bautura pe care o bea poporul prin reprezentantii sai, dar, astfel, in loc sa-l calmez, il incit:

„Pai asa-i si cu revelionul, domnule, asa-i si cu apartamentele acelea somptuoase care ne sunt recomandate sa le cumparam si cum sa le mobilam, asa e si cu casele acelea de vacanta, asa e si cu anunturile acelea de vanzari la preturi de… nimic, iar pretul e de doua ori pensia mea… Sunt scarbit, domnule, asta-i…” si cate, si cate nu-mi mai spune…! Gazele naturale – cum de platim cel mai mare pret din Europa…?

Apoi, de ce vindem totul, domnule, de ce am vandut Banca Comerciala, de ce vindem CEC-ul, de ce am vandut si petrolul nostru, din pamantul nostru, de ce am permis arabilor sa ne distruga padurile de pe Valea Trotusului, de ce am lichidat industriile noastre care sustineau intreaga economie nationala…, de ce…., de ce…? Si tot asa, daca tot ne aliniem la preturile Occidentului, de ce nu aliniem si salariile si pensiile…?

„Stii, mie mi-au recalculat pensia si mi-au dat 30 de lei noi in plus… Am ajuns la 431 de lei… Iar de la 1 ianuarie au mai crescut gazele naturale cu 18 la suta… imi este frica sa ma gandesc la facturile din iarna asta…!”

Gata, m-am saturat sa-l ascult… ii intind mana si el mai are o „completare” : „ Dar de Bivolaru ce parere ai, i-au dat, aia, azil politic… Treaba lor, daca i-au dat… Acolo perversiunile sexuale… Cum reactioneaza ai nostri, domnule, ti-e si rusine ca roman…

Nu mai avem nici demnitate nationala, asta-i…” si pleaca ducandu-si cu el cu el ofurile si convingerea ca traieste in doua Romanii si hotararea de a ramane numai cu cea adevarata, normala, de dincolo de televizor…

Eugen Verman

Adauga un comentariu

*