Onestenii arunca 300 de milioane pe artificii

Focul de artificii din noaptea de Revelion ii va costa pe onesteni 300 milioane de lei vechi. Hotararea a fost luata intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local, in care s-a aprobat suma de 600 milioane de lei pentru sarbatorile de iarna.

In afara de focul de artificii, pe care se va cheltui aproximativ jumatate din suma alocata de la bugetul local, au fost luate in calcul si “onorariile” formatiilor care vor evolua in fata Primariei Onesti in dimineata zilei de 31 decembrie.

Desi Onestiul se afla in mare suferinta, nici un consilier local nu s-a opus proiectului privind cheltuielile cu distractia de sarbatori. In schimb, au fost destule voci din randul cetatenilor care au considerat ca se face risipa de bani si ca sumele destinate distractiei puteau fi directionate catre ajutorarea unor persoane nevoiase, care nu au ce pune pe masa de sarbatori, sau catre reconstruirea unei parti din infrastructura distrusa la inundatii. “Oricat de saraci am fi, nu putem renunta la focul de artificii, care a intrat deja in traditia Onestiului”, a motivat Emil Lemnaru, primarul municipiului de pe Trotus.

In ultimii ani, pe platoul din fata Casei de Cultura, flancat de Hotelul Trotus si Catedrala “Pogorarea Sfantului Duh”, se aduna mii de onesteni in noaptea de Revelion, una dintre atractii fiind si focul de artificii. Insa nu toti sunt incantati de modul in care se desfasoara acest spectacol. Harmalaia de pe platou, punctata de pocnete si bubuituri, se amesteca cu muzica popeasca de la catedrala si cu cea moderna de la discoteca “Baby Star”, situata la parterul Casei de Cultura.

“Nici focul de artificii nu poate fi urmarit in conditii bune – ne-a spus un onestean care a cazut victima unei petarde aruncate la intamplare. E greu sa ridici capul si sa privesti spectacolul de lumini de pe cer, pentru ca toti arunca cu petarde si nu stii din ce parte sa te feresti. O racheta lansata de jos, de pe platou, l-a nimerit in piept pe un coleg al meu; a scapat doar cu hainele arse”. Traditia focului de artificii a fost intarita de unii miliardari care au organizat nunti la Hotelul Trotus si si-au permis sa arunce cateva sute de milioane pe artificii.

Suspiciuni referitoare la banii publici cheltuiti de sarbatori au existat si in legatura cu asa-zisele onorarii destinate formatiilor care vin pe 31 decembrie in fata Primariei Onesti, unde prezinta obiceiuri traditionale de Anul Nou. Nu se stia cum va imparti Primaria cateva sute de milioane acestor artisti populari si cum vor fi evidentiati banii cheltuiti.

Primarul Emil Lemnaru a precizat ca trei lucratori din cadrul Primariei Onesti se vor ocupa de acest lucru, iar banii vor fi inmanati sefilor de formatii, care vor semna de primire pe un tabel.

Pana in 1989, regula era alta la Onesti: trupele traditionale veneau in fata Primariei pentru a primi autorizatii, iar in schimbul lor isi prezentau programul. Reprezentantii municipalitatii onestene sustin ca artistii populari nu mai vin daca nu sunt platiti.

“Este un efort pe care noi il facem pentru a pastra traditiile pe aceste meleaguri”, a mai precizat Emil Lemnaru. El a adaugat ca din banii alocati de la bugetul local se vor face si pachetele cu daruri pentru copiii nevoiasi care vin pe la biserici.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*