9000 de profesori bacauani au dat in judecata ministerul

Aproape jumatate din dascalii bacauani au dat in judecata Ministerul Educatiei pentru calcularea gresita a salariilor pe mai multe luni.

Din cele 170 de dosare inaintate de unitatile de invatamant catre Tribunalul Bacau, peste 80 au fost pronuntate, profesorii castigand dreptul de recalculare a salariilor in perioada octombrie 2001 – octombrie 2004. In plus, cadrele didactice au cerut ca diferenta de bani sa fie achitata intr-o singura transa, si nu etapizat.

Calcule gresite

Calcularea gresita a salariilor a starnit un adevarat scandal in randul profesorilor. Cei mai multi dascali care se aflau in aceasta situatie au preferat sa apeleze la instantele de judecata pentru a obtine drepturile ce li se cuvin.

Astfel, peste 8.900 de profesori bacauani au semnat ca sunt de acord sa dea in judecata Ministerul Educatiei, pe motiv ca, la salariile din perioada 2001 – 2004 nu au fost aplicate sporurile, gradatia de merit si indemnizatia de conducere. Valoarea medie estimata a sumelor datorate pentru aceasta perioada este apreciata in prezent la circa 1.500 de miliarde de lei vechi pe an.

Unii profesori trebuie sa primeasca si 100 de milioane

Desi aceasta problema dateaza din 2001, in timpul grevei generale din invatamant, sindicalistii au punctat in acordul inaintat catre guvernanti si recalcularea drepturilor salariale, iar Guvernul s-a angajat sa plateasca profesorilor aceste diferente.

Astfel, ministerele Finantelor si Educatiei vor trebui sa stabileasca valoarea sporurilor salariale neplatite profesorilor. Plata acestora se va face esalonat, incepand din februarie 2006, intr-un interval de maximum 36 de luni. Cat despre sumele care vor trebui alocate profesorilor, acestea variaza de la cateva sute de mii de lei, pana la 100 de milioane de lei, pentru un singur dascal.

Diferentele de bani care depasesc 50 de milioane de lei sunt ale cadrelor care au beneficiat de multe sporuri si de indemnizatia de conducere. Daca ar fi sa facem un calcul pe scoli, fiecare unitate ar trebui sa primeasca de la Consiliile Locale sume cuprinse intre 200 de milioane de lei si 1,2 miliarde de lei.

Pentru invatamant nu-s bani

Manole Chiriac, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant Bacau a afirmat ca „bani sunt la buget pentru orice, numai pentru invatamint nu. Mii de profesori au fost nevoiti sa isi piarda banii si timpul prin tribunale, ceea ce este inadmisibil.

Cit despre guvernanti, ar trebui sa recunoasca faptul ca invatamantul este o prioritate si nu trebuie tratat ca atare”. Revolta profesorilor vine si din faptul ca fiecare guvernare le-a promis salarii mai mari si mai multi bani pentru infrastructura scolilor si nu s-au ales cu nimic.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*