S-a semnat contractul de privatizare a Electroputere Craiova

Contractul de privatizare a societăţii Electroputere Craiova a fost semnat marţi de către preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Theodor Atanasiu, şi preşedintele Al-Arrab Contracting Co., Said Bahjad Said, procesul de privatizare urmând să se finalizeze până la sfârşitul acestui an.

Societatea Al – Arab, din Arabia Saudită, care a cumpărat Electroputere, va intra în proprietatea companiei odată cu virarea sumei pentru achiziÅ£ia a circa 63 la sută din acÅ£iunile societăţii craiovene.

„Vrem ca privatizarea să se finalizeze în acest an, compania Al-Arrab urmând să devină proprietarul Electroputere odată cu plata sumei de 2,34 milioane de euro pentru achiziÅ£ia a 62,82 la sută din capitalul social al societăţii Electroputere”, a spus Teodor Atanasiu.

Al-Arrab şi-a propus ca societatea craioveană să nu mai înregistreze pierderi începând de anul viitor, fiind necesară însă o creştere cu 80 la sută a veniturilor pentru ca Electroputere să devină profitabilă la nivelul anului 2009.

Valoarea totală a tranzacţiei prin care compania saudită Al-Arrab Contracting Company Limited va achiziţiona compania românească Electroputere Craiova se ridică la 120 milioane de euro.

AVAS vinde un număr de 78.009.632 acţiuni, reprezentând 62,8259 la sută din capitalul social al Electroputere Craiova, pentru 2,34 milioane euro. Cumpărătorul şi-a asumat un program investiţional de 23,08 milioane euro, dintre care peste trei milioane de euro reprezintă investiţii de mediu şi 20 de milioane de euro investiţii pentru dezvoltare şi retehnologizare. Pentru rezolvarea crizei de lichidităţi existente în societate, compania din Arabia Saudită va realiza o infuzie de capital de lucru de 37 milioane de euro. De asemenea, Al-Arrab şi-a asumat şi datoriile societăţii craiovene de aproximativ 44 de milioane de euro şi garanţii comerciale către bănci de 20 de milioane de dolari, societatea aflându-se în pragul aplicării dispoziţiilor legale privind intrarea în insolvenţă.

Compania Al-Arab are afaceri în construcţii, infrastructură, linii aeriene, sisteme de telefonie, centrale electrice, spitale şi infrastructură medicală şi face parte dintr-un grup compus din 30 de societăţi, implicate în investiţii în valoare de 40 miliarde dolari. Cumpărătorul societăţii craiovene a realizat o cifră de afaceri de 133,85 milioane de dolari şi un profit net de 13,65 milioane dolari în 2006, obiectul de activitate al societăţii constând în construcţia de centrale electrice de putere mare şi medie.

Electroputere Craiova se află la a cincea încercare de privatizare. Primul anunţ de lansare la privatizare a societăţii a fost publicat pe 5 martie 2001. În data de 11 iunie 2007, AVAS a selectat cea mai bună ofertă din cele trei rămase în cursa pentru privatizarea Electroputere SA Craiova. După aplicarea grilei de evaluare, care a fost adusă la cunoştinţa ofertanţilor prin dosarul de prezentare a societăţii comerciale, oferta Al Arrab Contracting Company Limited, din Regatul Arabiei Saudite, a obţinut cel mai mare număr de puncte.

Electroputere S.A. Craiova a fost fondată pe 1 septembrie 1949 ca producător de echipamente pentru domeniul energetic şi transport feroviar. În 1990, compania a fost divizată în şapte societăţi comerciale, iar în 1994 acestea s-au reunit în actualul holding SC Electroputere SA. Obiectul principal de activitate este producţia de motoare, generatoare şi transformatoare electrice.

Pierderile nete consemnate de Electroputere Craiova s-au majorat la 30,7 milioane de lei după primele nouă luni din acest an, după ce compania a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi de 11,27 milioane de lei. /1 euro=3,34 lei/

Potrivit informaţiilor financiare la 30 septembrie 2007, compania a înregistrat venituri totale de peste 103 milioane de lei şi cheltuieli de 133,77 milioane de lei. Datoriile societăţii se cifrează la 209,6 milioane de lei şi trebuie plătite într-un an. Potrivit AVAS, în această privatizare nu vor fi acordate ajutoare de stat.

Cifra de afaceri a societăţii a crescut la 95,67 milioane de lei, de la 62,39 milioane de lei după primele şase luni.

Adauga un comentariu

*