Cristian Irimia, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, a decis ca in spitalele bacauane sa se aplice o reducere de 419 paturi (din 3067 raman 2648), fara a preciza insa care sunt criteriile care au stat la baza acestei masuri. Astfel, reducerile numarului de paturi sunt impartite dupa cum urmeaza: Spitalul Judetean de Urgenta Bacau – 120; Spitalul de Pediatrie Bacau – 96; Spitalul de Pneumoftiziologie – 10 paturi; Spitalul Municipal Onesti – 105; Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti – 14 paturi; Spitalul Comanesti – 40; Spitalul Buhusi – 34. Masura a starnit nemultumire in randul autoritatilor bacauane. Semnalul de alarma a fost tras in sedinta de Consiliu Judetean de marti. Reprezentantii institutiei care ar trebui sa procedeze la preluarea in administrare a Spitalului Judetean si a celui de Pediatrie au precizat ca sunt dispusi sa nu mai faca acest lucru, in conditiile in care cei de la MS au taiat 419 paturi fara macar sa se consulte cu autoritatile locale. La fel de nemultumiti se declara si reprezentantii comunitatilor din Onesti, Buhusi, Moinesti sau Comanesti.
Emil Lemnaru, primar Onesti: “Este un lucru inadmisibil, o decizie luata fara consultarea autoritatii locale si nici a conducerii spitalului. Ministerul a facut practic o operatie chirurgicala fara pregatirea minima necesara acesteia, in sensul ca aceasta se produce cu foarte putin timp inainte de preluarea de catre Primarie si Consiliu Local a Spitalului Onesti. Scopul este evident o finantare mai proasta de la Casa de Asigurari pe viitor. Revenirea la numarul de paturi initial va fi una dintre conditiile principale pe care le vom pune la preluarea Spitalului.”
Ionel Turcea, primar Buhusi: “Nu am ce sa comentez decat ca e un abuz ministerial. Lucrurile nu trebuie sa ramana asa, iar in ceea ce priveste Spitalul BuhusI vom face toate demersurile ca numarul de paturi sa fie actualizat cu normativele europene.”
Dorian Pocovnicu, consilier judetean: “Ceea ce e condamnabil e modul in care s-a facut aceasta reducere, fara consultarea autoritatilor locale. Punctul de vedere al acestora este impotant in perspectiva foarte apropiata de preluare a spuitalelor de catre comunitatile locale. Nu mai vorbesc de faptul ca judetul Bacau dispunea de un numar de paturi mult sub media nationala. Iar decizia ca in judete precum Suceava sau Neamt sa nu se taie niciun pat intareste suspiciunea unor decizii luate strict pe criterii politice”