Marti, 22 iunie, a fost sarbatorita Ziua Internaţionala de Conştientizare privind Trecerile la Nivel cu Calea Ferata (ILCAD). Aceasta a fost organizata in comun de parţile implicate in transportul rutier şi feroviar din peste 45 de ţari din toata lumea şi susţinuta de Comisia Europeana, DG pentru Transport şi Mobilitate. In aceasta zi, toate ţarile participante au promovat mesajul cheie al ILCAD: „Acţionaţi in siguranţa la trecerile la nivel cu calea ferata!”
ILCAD a fost dezvoltata in cadrul unui organism de sine statator, de catre Forumul European pentru Trecerile la Nivel cu Calea Ferata (ELCF) condus de Consiliul pentru Standarde şi Siguranţa Cailor Ferate din marea Britanie şi administrat de Uniunea Internaţionala a Cailor Ferate. ELCF uneşte profesionişti in traficul rutier şi feroviar din Europa şi are un program de educare (printre alte aspecte) care a condus la dezvoltarea ILCAD, avand la baza succesul Zilei Europene de Conştientizare privind Trecerile la Nivel cu Calea Ferata (ELCAD). Activitaţile care au loc in cadrul campaniei includ distribuirea de pliante, campanii de informare in şcoli, transmisii la radio şi televiziune şi conferinţe de presa. Cateva sute de utilizatori ai drumurilor ori ai cailor ferate şi pietoni mor in fiecare an in Uniune Europeana, in urma accidentelor ce au loc la trecerile la nivel cu calea ferata. Acest lucru se intampla in ciuda numeroaselor masuri intreprinse pentru a indica prezenţa trecerilor şi care ii avertizeaza pe utilizatori sa aiba grija, inclusiv, lumini şi semnale cu oprirea obligatorie şi stabilirea unor reguli de siguranţa rutiera, de baza. Necesitatea unor acţiuni care sa aiba anumite ţinte este evidenţiata de faptul ca accidentele care au loc la trecerile la nivel cu calea ferata nu pot fi comparate cu alte tipuri de accidente rutiere. Pe langa costul uman, pot cauza rupturi economice, blocarea transportului feroviar pentru un anumit interval, din cauza daunelor la infrastructura vehiculele rutiere punand in pericol deplasarea in siguranţa a transportului feroviar.
Date fiind riscurile pe care le impun trecerile la nivel cu calea ferata, multe ţari au inceput sa depuna eforturi pentru a le elimina. Acest proces nu este uşor din cauza numarului mare de treceri la nivel mondial, a fondurilor mici şi a timpului necesar pentru indepartarea şi ulterior implementarea unor soluţii alternative. Intre timp, este necesara reducerea accidentelor care au loc la treceri, prin alte mijloace. Un element cheie este educarea utilizatorilor drumurilor şi a pietonilor, şi in special a utilizatorilor trecerilor normale – acest grup de oameni fiind responsabil pentru 90 la suta din accidentele care au loc la trecerile cu caile ferate.
Solicitarea unui comportament responsabil!
Comisia Europena sprijina acest ţel şi solicita utilizatorilor sa adopte un comportament responsabil in ceea ce priveşte propria siguranţa la trecerile la nivel cu calea ferata, prin participarea activa la campanie. Acţiunea Comisiei, in legatura cu ILCAD a inclus organizarea unui atelier de lucru pe tema siguranţei la trecerile la nivel cu calea ferata in aprilie 2010 şi finanţarea producerii unui videoclip pentru utilizatorii drumurilor şi pietonilor, completand masurile la nivel naţional. Avand in vedere mesajul ILCAD „Acţionaţi in siguranţa la trecerile la nivel cu calea ferata!”, acesta are un rol vital pentru incurajarea comportamentului sigur şi sensibil in astfel de situaţii. Mesajul pune in lumina responsabilitatea tuturor utilizatorilor drumurilor şi a pietonilor de a adera la regulile de siguranţa la trecerile la nivel cu calea ferata şi facand acest lucru, de a ajuta la evitarea unor decese. ILCAD implica organizaţiile de siguranţa a transporturilor rutiere şi feroviare la nivel naţional, european şi internaţional, precum şi agenţii guvernamentale, structuri ale poliţiei şi educaţiei şi organizaţii de impunere a legii. Privind dincolo de Europa, Asociaţiile Feroviare din America Latina şi Australia s-au inscris la aceasta Campanie, la fel cum au facut-o şi partenerii operaţiunilor din programul Lifesaver. Pentru exemplificarea gravitaţii acestor evenimente, amintim accidentul produs la data de 6 iunie 2010, in jurul orei 3.10, la pasajul de trecere la nivel cu calea ferata care face legatura intre D.J. 243C şi satul Lunca Cetaţuiei, in Judeţul laşi, soldat cu decesul a trei persoane, distrugerea totala a autovehiculului şi avarii ale infrastructurii feroviare, din cauza carora, garnitura de tren a avut o intarziere de 120 de minute.
Actiune a Serviciului Rutier Bacau
Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Bacau au desfaşurat in perioada 21 – 22 iunie acţiuni ce au vizat respectarea regulilor referitoare la trecerea la nivel cu calea ferata. La acţiune au participat şi lucratori ai Poliţie Transporturi. In total au fost controlate 249 de autovehicule, au fost aplicate 119 sancţiuni contravenţionale şi au fost reţinute 11 permise de conducere şi 8 certificate de inmatriculare. A fost depistata Viorica M., din Bacau, care nu a oprit la semnalele luminoase si acustice existente la nivel cu calea ferata de pe strada Al. Tolstoi, din Bacau. A fost sanctionata cu amenda in valoare de 540 lei si i s-a retinut permisul de conducere in vederea suspendarii. Maria B., din municipiul Bacau, a efectuat depasirea coloanei auto la trecerea la nivel cu calea ferata de pe strada Al. Tolstoi. A fost sanctionata cu amenda in valoare de 540 lei si i s-a retinut permisul de conducere in vederea suspendarii.
Dan MINDIRIGIU