Opoziţia din senat a dat ministrului justiţiei Monica Macovei un vot de blam pentru activitatea din fruntea ministerului. Moţiunea a trecut cu 81 de voturi pentru, cu 11 mai mult decât necesarul şi reprezentanţii opoziţiei.
Dezbaterea de la Senat a moţiunii de cenzură a fost deschisă de senatorul PC Sabin Cutaş, care a dat citire documentului. Ministrului Justiţiei i se reproşează lipsa unui program de reforma în justiţie, lipsa iniţiativei în lupta cu corupţia real. Monica Macovei a mai fost acuzată de iniţiatorii moţiunii ca pune justiţia în slujba politicului, toate iniţiativele organelor de cercetare penală fiind întreprin-se pentru a înlătura adversarii politici ai actualului regim. I s-a mai reproşat actualului ministru relaţia defectuoasă pe care a avut-o cu CSM-ul precum şi încetineala cu care se desfăşoară procesele ăn instanţele de judecată.
La toate aceste acuzaÅ£ii, ministrul justiÅ£iei a răspuns punctual încercând să argumenteze contrariul. „ÃŽn cei doi ani de activitate ministerul justiîiei a avoluat din punctul de vedere al reformei cât în toÅ£i ceilalÅ£i ani ai guvernării precedente la un loc. Informatizarea instanÅ£elor, reforma parchetului ÅŸi investiÅ£iile în renovările ÅŸi construcÅ£ia de noi sedii de instanţă sunt rezultate palpabile”.
ReprezentanÅ£ii PD, prin discursurile politice au susÅ£inut poziÅ£ia Monicăi Macovei. Radu Berceanu a Å£inut să enumere în faîa senatorilor prezenÅ£i caracterul laudativ al rapoartelor inspectorilor europeni la adresa activităţii Monicăi Macovei. „Eliminarea clauzei de salvgardare ce atârna asupra justiîiei au fost posibile datorită activităţii ministrului Macovei”
Şi senatorii şi-au declarat susţinerea pentru ministrul justiţiei, chiar dacă o parte dintre ei nu sunt de acord cu activitatea ministrului de până acum. Susţinerea ministrului între reprezentanţii PNL s-a datorat mai mult ataăamentului faţă de guvernare decât de apreciere a activităţii ministrului. Reprezentanţii PSD, susţinători ai reprezentanţilor PC încă de la introducerea moţiunii, precum şi reprezentanţii PRM s-au dovedit critici vehemenţi ai ministrului justiţiei.
Finalul dezbaterilor s-a dovedit unul furtunos, majoritatea senatorilor prezenţi nedorind să mai asculte discursul de încheiere a ministrului justiţiei.
Moţiunea a fost discutată într-un moment în care actuala opoziţie deţine în senat minimul necesar de 69 de voturi, ceea ce reprezintă minimul critic pentru actuala guvernare. Înainte de votul pe moţiune erau prezenţi în sală 70 de senatori ai opoziţiei, contra 57 ai opoziţiei.
ÃŽntr-un final, cu 81 de voturi pentru ÅŸi 46 împotrivă moÅ£iunea a trecut, ceea ce demonstrează faptul că o parte importantă a senatorilor puterii au votat cu opoziÅ£ia. Nicole Văcăroiu a reluat în finalul ÅŸedinÅ£ei declaraÅ£ia făcută la sfârÅŸitul biroului permanent, declarând că „moÅ£iunea odată adoptată este obligatorie pentru guvern, iar Monica Macovei va trebui demisă”.