Comuna Buciumi si-a capatat identitatea!

În 2005, comuna Buciumi s-a înfiintat prin desprinderea satelor Buciumi si Racauti din comuna Stefan cel Mare, prin Legea nr. 67, din 23 martie 2005. Social democratul Fanica Cozma a fost ales de 903 din cei 1.376 de alegatori care s-au prezentat la vot.
Comuna Buciumi se afla asezata intr-o zona subcarpatica, având o altitudine de aproximativ 325 de metri, si la o departare de 8 km de municipiul Onesti. Localitatea Buciumi este atestata documentar inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare printr-un document emis din 11 ianuarie 1487, reprezentând una din vechile asezari ale Trotusului din tinutul Bacaului. Legenda spune ca satul a fost infiintat de patru buciumasi ai lui Stefan cel Mare care dadeau de stire despre invaziile tatare. Cele patru dealuri care strajuie satul poarta numele buciumasilor lui Stefan, Ivan, Tamas, Iuga si Cârcel. La acea data, Buciumul era foarte intins ca suprafata de teren si a fost intemeiat ca un sat de razesi. Localitatea a trecut printr-o serie de schimbari datorate asezarii geografice si suprafetelor de teren agricole pe care le detinea. In 1923 s-a format o noua comuna sub numele de „D.A. Sturza”, care cuprindea numai satele Buciumi si Racauti si care s-a mentinut pâna in 1931. La 1 februarie 1956 a luat fiinta comuna Buciumi, in componenta având satele Buciumi, Racauti si Gutinasi. La 1 iunie 1968 s-a infiintat comuna Stefan cel Mare in care a fost cuprinsa si fosta comuna Buciumi. Dar, la insistenta locuitorilor sai, fosta comuna Buciumi a fost reinfiintata pe 1 mai 2005. In prezent comuna Buciumi numara 2.900 de locuitori si are o suprafata de 3.000 ha. Este formata din satul Buciumi, resedinta de comuna, si satul Racauti. Cele doua sate sunt mai mari decât cele sase ramase in comuna Stefan cel Mare!

Primar de trei ani

Fanica Cozma este primar din primul tur, fiind ales cu majoritate de voturi la alegerile din mai 2005. „Intre 2000 si 2005 am fost vicepriomarul comunei Stefan cel Mare. Deoarece intre satul Buciumi si satul Racauti era o distanta de 20 kilometri pâna in Stefan cel Mare, cetatenii care locuiau in cele doua sate trebuiau sa schimbe doua autobuze pentru a ajunge la Primaria din Stefan cel Mare pentru a-si rezolva problemele. Atunci m-am gândit sa facem un referendum, pentru a forma o comuna din cele doua sate, Racauti si Buciumi. Am fost sprijiniti in demersul nostru de Consiliul Judetean sii de presedintele Dragos Benea personal. A fost organizat referendumul, au avut loc si alegerile si am ajuns primar al comunei”, spune Fanica Cozma.

Investitii multe si folositoare

Pe timpul mandatului sau, care a numarat trei ani, primarul Fanica Cozma a reusit sa faca o serie de lucruri care au schimbat infatisarea comunei. „Am realizat o serie de lucruri, primind ajutor financiar de la Consiliul Judetean. Am reusit sa definitivam reteaua cde alimentare cu apa in satul Racauti. Locuitorii din sat erau nevoiti sa scoata apa din fântnile care aveau peste 50 metri adâncime dar apa nu era potabila. Toate ulitele satului Racauti, pe o lungime de 5, 5 km, au fost balastate cu piatra sparta. Tot la capitolul drumuri, am balastat si drumul comunal care leaga satul Buciumi de municipiul Onesti, pe o lungime de sase kilometri. Au fost de asemenea, balastate ulitele satului Buciumi. Sediul Primariei a fost renovat, noi functionând intr-o scoala veche, o adevarata ruina in 2005. In fata Primariei am amenajat o parcare si am imprejmuit cladirea. A fost modernizata scoala din Buciumi, fiind inlocuit acoperisul, reparându-se fatada si introducându-se incalzirea centrala. A fost renovata si cladirea dispensarului veterinar. Am montat un rezervor de 20 tone pentru alimentarea masinii pompierilor. Exista studii de fezabilitate intocmite si avize pentru alimentarea cu apa a satului Buciumi, precum si canalizarea satelor Buciumi si Racauti.

Proiecte pentru un viitor mandat

„M-am oprit din balastarea drumurilor din satul Buciumi, deoarece pe 10 iunie 2008 este organizata licitatia pentru asfaltarea celor sase kilometri intre Buciumi si Onesti, prin HG 577, beneficiind si de sprijinul acordat de presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea. Costul investitiei se ridica la peste 600 miliarde lei. Ne aflam in faza de a depune proiectul integrat in sesiunea a III-a, pe 19 mai, la FADR, pentru a obtine finantarea de 2, 5 milioane euro la Masura 322, pentru alimentarea cu apa in satul Buciumi si canalizare in satele Buciumi si Racauti. Finantarea va fi asigurata in totalitate din fonduri europene. Se vor executa lucrari de extindere la scoala din satul Buciumi, pentru doua sali de gradinita, licitatia pentru executarea lucrarii urmând sa aiba loc pe 23 mai. Vom extinde reteaua de alimentare cu apa in catunul Cont, din satul Racauti. Dupa ce vom obtine fonduri si se vor finaliza lucrarile pentru alimentarea cu apa si canalizare in satul Buciumi, vom balasta cu piatra sparta toate ulitele din Buciumi. Am reusit sa depunem documentatia prin programul asezaminte culturale, prin care vom construi un Camin cultural in satul Buciumi”, ne dezvaluie Fanica Cozma intentiile sale viitoare.

Incredere in cetatenii comunei

„Am incredere in locuitorii comunei Buciumi, care sunt niste oameni deosebiti si gosdpodari. Majoritatea dintre ei au votat in 2005 candidatul PSD pentru functia de primar si sper ca si in acest an s-o faca la fel, pentru binele lor, al copiilor si nepotilor. Am o echipa destoinica, formata din oameni adevarati. Vor fi alaturi de mine, pe lista consilierilor locali, Eugen Popusoi, Constantin Iorga, Ion Mihalache, Calin Cristerea, Ion Asandei, Rodica Gâscu Moldoveanu, Gheorghe Branici, Costel Iftinca, Ileana Glliga, Florin Palaghita, Stelian Târtoaca, Florian Maties, Florinel Tudor, Adrian Manea, Ion Denciu, Daravin Stanescu, Teodor Palaghita, Ion Neagu si Vasile Nechifor”.

Comentarii

  1. Tot ce ati facut in comuna bucimi se acorda cu puterea lui dumnezeu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nui asa nea fanica ?La multi ani si sanatate si un an cit mai bun Dubai.

  2. buna sper sa ca nu va deranjez cum e vremea?

  3. ileana lu ghita manea a zis:

    vasile a lu nuta nichifor se ia cu o penala

  4. tot cu prostii ai facut treaba Fanica,mai tii minte vorba ta [nau prostii bani nam nici eu]dar ai grija ca prostii te ridica prostii te coboara.

  5. pune mana si mai fa ceva acum pana nu vin alegerile peste tine.mult succes.

  6. sa-mi spuna si mie cineva cine e penala pe care oia Vasilica Nichifor si de unde este.povesteste despre ia aici la comentarii sa stie toata lumea.

  7. cineva a zis:

    Nu s-a uitat nimeni la el cauta ca ele sa lucreze numai la banci,politie si primarie de aia nu are noroc.S-a insurat cu aia care i-a cazut prima o intarziata si ea ca i-a cumparat un putregai de mosneag Passat si munceste la o banca si de aia ii convine lui de ea, in rest linge ce-au scuipat altii.Ma-sa nu-i place de ea dar nu are ce face sa-l vada insurat numai.

  8. cineva care a stat acolo a zis:

    sunteti niste lingai cu toti aia de la primarie furati bani satului

  9. Peste tot de fura.Stiam de vasilica saracu.Atata poate.

  10. mai spuneti de lingai de la primarie sa auzim si noi astia plecati afara

  11. Numai hoti la primarie,in frunte cu primarul.Analfabeti cu cateva clase care conduc comuna…Nici acum nu au dat banii cadrelor didactice pentru transport.Rusine!!!

  12. dle primar va multumim pt minunatul parc care deja a fost distrus. va rog sa-l reparati cat mai rapid si sa puneti un paznic.va multumesc.cand veti face si o discoteca

  13. dle primar va multumim pt minunatul parc care deja a fost distrus. va rog sa-l reparati cat mai rapid si sa puneti un paznic.va multumesc.cand veti face si o discoteca

  14. dle primar va multumim pt minunatul parc care deja a fost distrus. va rog sa-l reparati cat mai rapid si sa puneti un paznic.va multumesc.cand veti face si o discoteca

  15. si eu stiam si de hotii din primarie si de vasilica.vestea circula ca vantul

  16. stiti ceva…primarul acesta chiar a facut multe..nu merita sa judecati un om pe care chiar nu`l cunoasteti..nu cred ca sunteti voi in stare de asa ceva…. si faza cu platitul transportului…..nu cred k trebuie asa ceva..pentru ca voi v`ati ales acel serviciu si trebuie sa suportati consecintele…daca nu va convine plecati in orasul de unde proveniti;)…si nu`i mai faceti analfabeti sau hoti pe cei care sunt la primarie ..mai intai uitati`va la voi..si apoi comentati despre altii …. si cu parcul…nu e de vina primarul..primarul a facut ceva bun pentru acei copii..dar daca ei nu stiu sa pretuiasca e problema lor:)…..

  17. Bine ca a facut drumul, nu mai intra praful in case

  18. bravo nea fanica
    \

  19. Nicaieri nu se face nimica ce vreti voi de la Buciumi

  20. felicitari!!!!!!!! tinetio tot asa.

  21. D-le primar va rugam renovati gradinita din Buciumi pt de anul acesta o fetita noua in gradinita dv si sper sa beneficeze de toate conditile necesare. Vreau sa aveti mare grija de fetita pt e nepoate lu nea nelu si vreau sa i se acorde de tot ce are nevoie fata si sa i se acorde multa atentie va multumim pentru intelegerea acordata si va dorim o campanie cat mai lunga si sa fit un primar iubit de toti oamnei din comuna si de copii acestor cetaceni ai comunei va dorin un an nou fericit si cu multe datori fata de comuna si multa sanatate sa traim bineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

  22. ha ha bravo mai piti ce tare ai fost e nepoata-sa, deie unchiusu bani de renovare

  23. copilaria mea a zis:

    satul Bucium odinioara reazemul copilariei mele cu locurile si frumusetile sale ce mi s-au intiparit in minte.Mirosul campului ,truda taranului neistovit,raurile si padurile ,buciumul ce inca suna peste dealuri si campii,freamatul vantului de primavara,traditiile ,limbajul,portultaranului moldav,toate sunt pline de insemnatate.Au trecut nenumarati ani si ori de cate ori ma reintorc ,privesc in urma COPILARIA cea plina de minunatiisi cu ale ei nazbatii.Merele furate de prin livezi,scaldatul.pascutul mieilor,si cate si mai cate imi vor aminti mereu de tine ,,,COPILARIA MEA,,,

  24. vasilica se da cu geta pe bulevard de aia sta cu sugativa va zic eu

  25. vasilica se da cu geta pe bulevard de aia sta cu sugativa va zic eu

  26. ce vorbiti voi aciia?

  27. Incercare nereusita de a relata si altora minunatele copilarii ce le-am petrecut in acest sat de la venirea pe lume pana la maturitate.
    Nu se compara cu nimic noptile de discutii petrecute pe „scarile frizeriei”, orele tarzii cand soseam de la discoteca, minunatele seri de ajun de Anul Nou cand ne faceam masti cu cel putin trei luni in urma, terenul de fotbal de unde lansam mingi la „dumnezoaica” si nu le mai recuperam.
    Sunt multe de spus si relatat despre acest minunat sat, nu mi-ar incapea intr-un roman, dar las si pe altii, poate relateaza mai frumos si mai mult.
    Va salut, astept alte discutii cu remarci pertinente despre trecutul copilariilor noastre.

  28. Hristos a Inviat!

  29. Hristos a Inviat!

  30. MARIAN ROMAN a zis:

    NUMAI BINE BINE , D-L PRIMAR. SUNTETI UN PRIMAR DE VALOARE , CE NU A AVUT SATUL , NICIODATA SI NU O SA MAI AIBA.INAINTE D-L FANIK

  31. va rog vizitati: http://www.youtube.com/watch?v=Z03hlMyPRYI pentru a vizualiza o generatie de elita scolara a acestei comune 1973-1981. Astfel de articole trebuiesc promovate. Numai bine.

  32. Ce noutati mai stiti de vasilica e cu o gusata o fi aia sugativa cu care sa insurat

Adauga un comentariu

*