Propolisul, unul dintre cele mai puternice medicamente naturale

Propolisul este un produs apicol extrem de preţios. Consta dintr-un amestec de substante rasinoase, lipicioase, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta de rasina si balsamuri.propolis-beneficii-1

Este prelucrat de albinele lucratoare după colectarea unor produse biologice din cel putin 20 de specii de arbori care produc secretii rasinoase si anume din mugurii unor copaci (plop, mesteacan, arin, castan, fag, frasin, pin, brad), tulpini si ramuri tinere, petiolul frunzelor si scoarta (salcie, prun).

Atat culoarea, cat si aroma si compozitia chimica a propolisului difera in functie de speciile vegetale de pe care s-au colectat materiile prime.

Propolisul este un excelent antibiotic, care actioneaza progresiv inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii.

Astfel, este eficient in ameliorarea bolilor respiratorii cu secretii abundente si a bronsitelor. In acelasi timp, tinctura de propolis, in combinatie cu o lingurita de miere, administrata dimineata pe stomacul gol, poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentatie si de putrefactie.

Substantele antioxidante din compozitia propolisului au efecte exceptionale in tratarea asteniei de primavara. Acestea au efecte tonice nervoase, impiedica degradarea unor vitamine esentiale pentru organism (vitamina C) si echilibreaza nivelul hormonal.

Si sistemul imunitar are de castigat in urma unei cure cu tinctura de propolis. Studii au pus in evidenta faptul ca propolisul administrat sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determina o mult mai mare rezistenta la infectiile cu orice tip de germen.

Administrarea zilnica a propolisului poate, de asemenea, sa previna hipertensiunea si tulburarile de ritm cardiac, normalizand in acelasi timp cantitatea de colesterol din sange si avand rol de refacere a elasticitatii vaselor de sange.

Adauga un comentariu

*