Eşti bâtrân numai dacă te simţi astfel – se spune. Lipsa de energie şi oboseala ajung să facă parte din rutina zilnică, mai ales în zilele în care nu-ţi ajunge timpul pentru a le da de capăt la toate.
Insă odată cu înaintarea în vârstă, avem nevoie de tot mai mult timp pentru a ne încărca bateriile, chiar în condițiile depunerii unui efort mediu sau moderat; dacă adăugăm stresul, lipsa de satisfacție sau de motivație de la serviciu, coroborate cu eventualele probleme familiale, devine evident că organismul nostru are nevoie de sprijin consistent pentru a funcționa eficient.
Află de mai jos câteva trucuri care te ajută să-ţi recapeţi energia necesară!
Exclude problemele de sănătate
Oboseala este unul dintre ,,semnele” pe care le transmite organismul în cazul unor afecţiuni precum diabetul zaharat, problemele cardiace, artrita, anemia, probleme cu tiroida sau sindromul de apnee în somn.
Pentru a exclude posibilitatea acestor afecţiuni, cu atât mai mult dacă ele face parte din istoricul medical al familiei, nu amâna vizita la medic. Pe lângă aceste afecţiuni, tratamentul medicamentos poate duce, la rândul lui, la apariţia stării de oboseală.
Nu strică puţină mişcare
Exerciţiile fizice sunt chiar ultimele lucruri de care ai chef în momentele în care te simţi obosit. Cu toate acestea, numeroase studii în domeniu au arătat că activitatea fizică poate creşte nivelul de energie.
De fiecare dată când te simți stresat și obosit, ieși în aer liber, mergi puțin pe jos și respiră profund. Stilul de viață sedentar, în care stăm la birou și ne deplasăm numai cu mașina, ne aduce dezavantaje pe termen lung. Alege în schimb să mergi pe jos sau, cel puțin, să faci plimbări mai des, chiar și timp de 15 minute.
Hidratarea, una dintre soluţiile energizante
Deshidratarea nu numai că afectează performanţa fizică, ci poate reduce şi nivelul de energie a organismului. ,,Cercetările realizate de-a lungul anilor au arătat că deshidratarea poate afecta antrenamentele sportivilor. La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor care nu fac sport de performanţă, ci doar sunt prinse între mai multe activităţi.
Păstrează ritmul cu ,,ceasul interior”
O parte dintre persoane au parte din plin de energie la primele ore ale dimineţii, în timp ce alţii dau randament maxim la orele amiezii, fie mai pe seară. Aceste diferenţe individuale între tiparele de energie sunt determinate, în mare parte, de moştenirea genetică şi pot fi modificate cu greu. Având în vedere ritmul fiecăruia…încearcă să-ţi faci programul în funcţie de nivelul de vitalitate pentru a da randamentul necesar.
Fă-ți ordine în viață, restabilind echilibrul între muncă, familie, socializare, activitate fizică și hobby-uri și acordă mai mult timp și atenție lucrurilor care îți fac plăcere.