„Ingerii Iadului” se deplaseaza catre Europa de Sud-Est

Europol a identificat o expansiune majora in activitatea „Ingerilor Iadului” si a altor bande de motociclisti fara lege („haiduci”). Europol desfasoara un proiect major in acest domeniu pentru a ajuta agentiile de aplicare a legii din Uniunea Europeana sa combata aceasta amenintare.

Bandele de motociclisti haiduci (OMCGs) cum ar fi Bandidos (Banditii) si „Ingerii Iadului” (Hells Angels) sunt deja prezente pretutindeni in Uniunea Europeana. Recent, Clubul de motociclisti „Ingerii Iadului” si-a extins in mod semnificativ prezenta sa in Europa rasariteana. In ultimii ani acestia au cunoscut o extindere extrem de rapida in Europa de sud-est, indeosebi in Turcia si Albania. Multi dintre membrii acestor cluburi adopta o abordare multi-crima care include racketul si extorsiunea, infractiuni violente cum ar fi omoruri, vatamari corporale grave si jafuri organizate, fraude si criminalitate financiara, precum si trafic de arme si explozivi, trafic de fiinte umane pentru exploatare sexuala si trafic de droguri. Membrii „Ingerilor Iadului” au fost implicati intr-o serie intreaga de activitati de crima organizata, indeosebi producerea si distribuirea de canabis si metamfetamina, si au o pozitie solida in piata cocainei.

Noile aliante dintre bandele de motociclisti haiduci demonstreaza ca acestia au capacitatea (respectiv infrastructura, relatiile, resursele si experienta) de a manageria traficul de droguri via Europa de sud-est folosind „ruta balcanica”, in care Turcia este un punct de sprijin si o zona de asteptare pentru transportul mai departe al drogurilor dure. Stabilindu-si influenta sa teritoriala in sud-estul Europei, Ingerii Iadului si-au creat legaturi stranse cu cluburile locale de motociclisti in Albania, Bulgaria si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si, totodata, si-au stabilit propria prezenta si in Turcia. Mai mult, un mare numar de membri ai fostului club german de motociclisti haiduci de origine turca s-au afiliat la capitolul turcesc al clubului Ingerii Iadului.  In scopul securizarii oportunitatilor oferite de catre pietele sud-est europene, un teatru de razboi este o amenintare semnificativa, bazata pe sporirea previzibila a violentei observata intre membrii gangurilor rivale in alte parti ale Europei. Stabilirea altor bande internationale de motociclisti in Europa de sud-est, unde Ingerii Iadului sunt deja prezenti, poate conduce de asemenea la dispute violente pentru superioritate.  Una dintre cele mai serioase amenintari asociate cu bandele de motociclisti haiduci este tendinta lor de a folosi violenta extrema, care este agravata de dorinta de a folosi armele de foc si alte arme de calibru mare. Pe plan local, acestia exploateaza si investesc in afaceri legale pentru o larga varietate de scopuri, inclusiv spalare de bani si frauda, ori ca fronturi pentru alte activitati ilegale.  Autoritatile din Europa de sud-est se confrunta cu o amenintare care nu le este familiara iar Ingerii Iadului folosesc deja diverse strategii in tentativa lor de a innoda relatii stranse cu persoanele influente si autoritatile din regiune, in paralel cu incercarile sistematice de a-si crea o imagine publica favorabila prin intermediul unor articole din presa si aparitii TV.

60 de cluburi de motociclisti detectate in sud-estul Europei

Lipsa de cunostinte privind numarul precis al bandelor locale de motociclisti si natura relatiilor lor cu alte bande, reprezinta un decalaj important de informatii care trebuie abordat de catre autoritatile nationale. Aproximativ 60 cluburi locale de motociclisti, multe dintre acestea care dispun de legaturi cu bandele internationale de motociclisti au fost detectate in sud-estul Europei si un efort pentru a umple acest gol de informatii ar permite agentiilor nationale de aplicare a legii sa izoleze cluburile specifice de motociclisti in afara legii de acele cluburi care sunt formate numai din motociclisti entuziasti. Autoritatile nationale competente din toata Europa, in special din nord-vest, sunt capabile sa sprijine direct un raspuns la aceasta amenintare, pentru moment prin monitorizarea deplasarilor membrilor cluburilor de motociclisti in afara legii catre Europa de sud-est si prin informarea autoritatilor locale.

Adauga un comentariu

*