Cine ne lasa acasa, pleaca repede….acasa!

La ce-au ajuns comentatorii nostri celebri de fotbal! „Formaţiile care se califica in dauna Romaniei la turneele finale, fie ca sunt ele de Campionat Mondial sau European, par blestemate. Faptul ca echipele care „ne lasa acasa” nu reuşesc mai nimic la competiţiile care conteaza nu este menit sa ne consoleze in vreun fel, ci dimpotriva sa ne arate cat de slabi suntem. In ultimul deceniu, tricolorii nu au reuşit sa se califice decat la doua turnee finale, ambele de CE – in 2000 şi in 2008”.  Asadar, sa moara si capra vecinului!

In rest, am privit la televizor competiţiile şi am constatat ca cei care ne-au eliminat au avut un parcurs nefiresc de scurt.

Serbia şi Franţa sunt cele mai recente exemple. Plavii s-au distrat cu naţionala noastra in preliminarii, insa au eşuat lamentabil in Africa de Sud, terminand pe ultimul loc o grupa in care plecau cu şansa a doua. Acelaşi lucru s-a intamplat şi cu Franţa lui Domenech, cu menţiunea ca jucatorii din Hexagon plecau cu prima şansa in grupa (veniţi din postura de vicecampioni mondiali, Ribery & co au obţinut un singur punct la CM. Preliminarii CM 2010:

Romania – Serbia 2-3, 0-5; Romania – Franţa 2-2, 0-0;

Clasament: 1. Serbia, 2. Franţa….5. Romania. Slovenia ne-a administrat una dintre cele mai dureroase infrangeri din ultimul deceniu. In barajul pentru CM din Coreea de Sud şi Japonia, Romania, cu Hagi pe banca, pleca mare favorita in disputa cu formaţia lui Katanec. O infrangere la limita, 2-1, la Ljubljana nu a putut fi intoarsa in Ghencea, in ciuda faptului ca „Regele” a atacat pe final cu 4-5 atacanţi (a fost 1-1 in retur şi „schiorii”, aşa cum ii numeam atunci, mergeau la Mondiale). Acolo, insa, Acimovic & co au fost umiliţi, nereuşind niciun punct intr-o grupa din care au mai facut parte Paraguay, Africa de Sud şi Spania. Golaveraj: 2-7. Euro 2004: Egalul obţinut la Copenhaga, in finalul preliminariilor, dupa ce am condus cu 2-1 pana in minutul 94 ne-a frant orice speranţa de a ne califica la Euro. Arbitrii ne-au facut praf in acea campanie, Urs Mayer cu Danemarca şi Lubos Michel, in Norvegia (a acordat penalty pentru nordici la un henţ al lui Carew, la 1-0 pentru noi…) hotarand ordinea in grupa.

1. Danemarca, 2. Norvegia, 3. Romania. Norvegia nu a ajuns la turneul final, fiind eliminata de Spania, dubla infrangere in baraj: 1-2, 0-3. Danemarca a mers la Euro şi a trecut mai departe de grupe, dar numai datorita egalului de prost gust din ultima etapa, 2-2 cu Suedia (au trimis Italia acasa – 2-2 era singurul scor care le califica pe ambele echipe nordice in faza eliminatorie). In sferturi, danezii au fost umiliţi de o senzaţionala echipa a Cehiei, cu 3-0 şi au spus adio competiţiei.CM 2006: Olanda şi Cehia au fost doua nuci prea tari pentru tricolori, care au vazut un nou turneu final doar la TV.”Portocala mecanica” mergea in Germania din nou cu planuri mari şi era cotata, ca de fiecare data, printre favorite. Olandezii au terminat grupa de la CM pe doi, dupa Argentina şi au dat peste Portugalia in optimi. Golul lui Maniche a fost suficient pentru ca lusitanii sa mearga mai departe şi Olanda, sa spuna, din nou, un „adio” prematur celei mai importante competiţii. De partea cealalta, Cehia a terminat grupa pe trei şi a eşuat sa se califice in faza eliminatorie; dupa un start perfect – 3-0 cu SUA, au urmat doua infrangeri, cu Ghana şi Italia, ambele terminate cu scorul de 0-2. Euro 1992: Facand un salt in timp, singura calificare pe care „Generaţia de aur” a ratat-o a fost cea din 1992, la europeanul din Suedia. Şi de aceasta data „tradiţia” s-a respectat şi formaţia care ne-a eliminat a avut un turneu final de coşmar. Mai degraba tragerea la sorţi a fost una de coşmar pentru Scoţia (formaţia care a obţinut calificarea din grupa noastra preliminara), aceasta intalnind Germania (campioana mondiala in exerciţiu), Olanda (campioana europeana en-titre) şi URSS(CSI – finalista europeana din 1988). Britanicii au obţinut, totuşi o victorie, cu CSI, dar, cu doar doua puncte acumulate nu s-au putut califica din grupe.

Adauga un comentariu

*