Petru Placinta: As fi fost bun ca primar

petru placintaBacauanul care a obtinut titlul de Erou al Muncii Socialiste pentru ca a muncit in cel mai pur stil capitalist are o legenda care a depasit de mult granitele judetului. Este omul care a facut Bacaul celebru prin curcanii care ajungeau la 30 de kilograme si care a facut din Avicola una din cele mai apreciate unitati ale economiei socialiste.

– Sa traiasca Eroul Muncii Socialiste care a facut capitalism!

– Mda… Si se pare ca sunt ultimul in viata (Rade). Sau, ma rog, printre ultimii.

– Multi au ars carnetele de partid. Dumneavoastra ati dat foc diplomelor de fruntas in intrecerea socialista?

– Nu! Ar insemna sa neg 80 la suta din activitatea mea practica.

– Dar altii de ce ascund ca erau tovarasi de nadejde?

– Ascund pentru ca, in afara activitatii profesionale, aveau si o activitati politice, care producea „perturbari” in societate.

– Ati trecut de la crescutul pasarilor la un cu totul alt domeniu de activitate.

– Nici nu cred ca trebuie sa fii foarte inteligent pentru treaba asta, trebuie doar sa aplici regulile managementului.

– Care ar fi alea?

– Unu – sa-ti cunosti societatea, doi – sa detii parghiile de influenta, trei – sa fii un bun analist din punct de vedere economic, patru – sa fii un vizionar pe linia trendului de dezvoltare.

– Regula de baza pentru Petru Placinta?

– Nu-i numai una. Bun organizator, cunoscator al lumii capitaliste prin experienta proprie, capacitatea de a-ti alege colaboratorii.

– Cea mai periculoasa situatie ca sef?

– Erau multi care-mi spuneam ce frumos si destept sunt si ce masuri inteligente luam. Erau oameni cu slabiciuni, care, pentru a-si masca incapacitatea, voiau sa se apropie de mine. N-a tinut!

– Daca va prindea Revolutia la 35 de ani?

– Daca era Revolutia macar cu 10 ani mai devreme aram miliardar in dolari! Reusisem sa fac cea mai performanta societate avicola romaneasca, la nivelul uneia occidentala. Eu am stricat la un moment dat media de varsta a directorilor din Romania. Aveam doar 25 de ani cand am devenit director la ‘Avicola’.

– Ceva sprijin ‘de sus’?

– Intodeauna lumea se gandeste ca trebuie sa ai pile. Am fost repartizat ca tanar inginer stagiar la Piatra-Neamt si, dupa un control ‘de sus’ la sectorul pe care-l pusesem pe picioare, unde iesisem OK, in aceeasi seara s-a hotarat sa fiu director.

– Ati chiuit de bucurie?

– Am avut un stres profund, mi se parea ca este un post care depasea puterile mele. In plus, veneam dupa un director cu 10 ani de experienta. Mi-am si exprimat dorinta de a ramane la Piatra-Neamt dar, stiti cum era, n-am avut incotro…

– Apropo de stricat media de varsta, la PNL o trageti tare in jos.
– Da, cred ca nu cei de varsta mea trebuie sa isi spuna cuvantul in politica. Tinerii sunt mai bine formati pentru lucrul asta.

– Zau! De ce?

– Eu am experienta din familie: toti cei trei copii imi dau sfaturi si niciodata n-au gresit. Am o admiratie si o gelozie pozitiva fata de fiul meu, Mircea, care vorbeste in engleza cursiv si lucreaza pe calculator extraordinar. El imi explica cat de usor este, dar a trecut vremea batranilor. (Pauza, apoi reia cu mandrie) Pe de alta parte, directorul economic, si el foarte tanar, face in trei zile o estimare. Eu o fac in 10 minute si ii si spun unde a gresit.

Pagini: 1 2 3 4

Comentarii

  1. Mos Placinta ii tare! Si asa de capabil a fost omul la viata lui… Fireste sansa istorica a celor care trudeau de dimineata pana seara la Avicola era ca il aveau pe maria sa Placintuta Voda!
    Fara „Placintuta in halat alb” nenorocitii aia de curcani ar fi ramas normali! Ia povesteste-ne mos Placinta ce nenorociri le dadeai sa manance bietelor pasari cu care mai apoi de fuduleai in fata „carmaciului de Scornicesti” ? Ce faceau angajatii la Avicola cu pasarile moarte? Le uscau, le macinau si le serveau drept furaj celor ramase in viata? Si noi astia mancam „mutantii” produsi de „mintea-ti creata” ? Nici nu-i de mirare ca ne-au potopit atatea boli! Da mai bine spune tu mancai din pasarile crescute la Agricola? Cu siguranta NU!
    Inchei amintindu-ti ca putina modestia nu ti-ar strica si ca „destepti ca tine” are Tara destui: alde Trita Fanita, Ion Niculae, Gigi Becali…
    Fii mic daca vrei sa fii mare… Lasa-i pe altii sa te laude! Ma indoiesc insa ca ar fi ceva de laudat in modul despotic si discretionar in care te comportai pe vremea lui Ceasca cand erai mare tartor la Avicola!

  2. te slavim romanie pamant lichelesc
    la placinta*e)
    inainte
    sa putreziti in penitenciarul bacau
    urare de la cei pusi de voi la putrezire

Adauga un comentariu

*