Semnificatiile zilei de 21 septembrie

Astazi este Ziua Internationala a Pacii si Ziua Internationala de Lupta Impotriva Bolii Alzheimer.

Ziua Internationala a Pacii este marcata in 1881, de catre AG a ONU. Ziua este dedicata non-violentei, pacii, dar mai ales absentei razboiului. Astazi este ziua in care bate “Clopotul Pacii” de la sediul ONU, in New York City. Acest clopot este fabricat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu exceptia Africii si este un cadou oferit de Asociatia Natiunilor Unite din Japonia, ca un “memento al costului uman in razboi”. Pe o parte a acestui clopot este scris: “Traiasca pacea absoluta in lume”.

Boala Alzheimer este, conform studiilor, cea mai raspandita forma de dementa in UE. Desi descoperita in urma cu un secol de neuropatologul german Alois Alzheimer, maladia ramane prea putin „descifrata”, iar tratamentele actuale nu pot decat sa-i incetineasca evolutia. Boala se manifesta printr-o deteriorare progresiva a memoriei, perceptiei si atentiei. Potrivit OMS si Federatiei Internationale pentru Alzheimer, boala afecteaza peste 35 de milioane de persoane din intreaga lume, iar specialistii estimeaza ca pana in 2030, numarul suferinzilor se se dubleze, iar pana in 2050 chiar sa se tripleze.

In 1847 se inaugureaza prima lucrare moderna de alimentare cu apa in Bucuresti – “Stabilimentul fantanilor de la Mihai Voda”.

In 1893 fratii Duryea conduc pentru prima oara noul vehicul denumit “masina fara cai”, considerat prima masina americana.

In 1983 este atestat primul telefon mobil din lume, telefonul Motorola DynaTAC 8000X, in greutate de 800 de grame, care primeste aprobarea de la Comisia Federala de Comunicatii din SUA.

In 1792 se naste Johann Peter Eckermann, poet si memorialist german, secretarul particular al lui Goethe; in 1864, Elena Vacarescu – scriitoare si traducatoare franceza de origine româna; in 1931, Dem Radulescu – actor român; in 1934, Leonard Cohen – cantautor canadian; in 1952, Valeriu Sterian – folkist român; in 1955, Ducu Bertzi – cantautor român, iar in 1972, Liam Gallagher – cantaret englez, component al trupei Oasis.

In 1860 moare filozoful german Arthur Schopenhauer; in 1939 este asasinat Armand Calinescu – politician român, primul ministru al vremii; in 1992, Ion Baesu – prozator, dramaturg, autor de schițe si foiletoane umoristice, iar in 2002, Robert L. Forward – scriitor american.

Adauga un comentariu

*