Plante care alină durerile de cap

Nici nu a început bine ziua şi deja simţi că îţi explodează capul de durere? Pe cât sunt de intense, pe atât sunt de supărătoare durerile de cap. Pentru a scăpa de aceste neplăceri cotidiene, caută ajutorul naturii.

Oboseala accentuată, stresul sau anumite afecţiuni duc la declanşarea durerilor de cap. Din cauza lor, întâmpini dificultăţi de concentrare, iar ritmul activităţilor încetineşte.

Migrenă sau cefalee?

De regulă, migrena se manifestă sub forma unei crize dureroase, cu durată variabilă, de la câteva ore la câteva zile. Spre deosebire de cefalee, unde durerile cuprind tot capul, migrena se manifestă numai la o jumătate de cap, fiind însoţită de: greaţă, vărsături, lăcrimare sau umflarea pleoapelor. Cauzele migrenelor sunt numeroase, de la afecţiuni neurologice până la stres şi tensiune.

Teiul are efect calmant

Având proprietăţi sedative, teiul te ajută să faci faţă durerilor cauzate de solicitările din timpul zilei. Prepară un decoct dintr-o lingură de flori uscate la 250 ml de apă rece. Fierbe acest amestec 30 de minute, strecoară şi bea 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere, în cure de 1 săptămână. Mai poţi încerca şi capsulele care conţin tei, pe care le poţi procura din magazinele cu produse naturiste. Dozele necesare trebuie prescrise de medicul fitoterapeut.

Roiniţa, sedativ natural

Datorită conţinutului său bogat în eugenol, un analgezic natural, planta ameliorează durerea de cap, dar este utilă şi în cazul celor musculare sau menstruale. Prepară o infuzie dintr-o lingură de roiniţă la 250 ml de apă clocotită. Menţine remediul un sfert de oră la temperatura camerei, după care strecoară-l şi bea-l pe stomacul gol.

Muşeţelul induce somnul odihnitor

Datorită acidului salicilic conţinut, florile de muşeţel sunt benefice contra durerilor de la nivelul capului. Un ceai de muşeţel luat înainte de culcare te va scăpa de migrene şi îţi va asigura un somn liniştit. Mireasma relaxantă a uleiului volatil din florile plantei au proprietatea de a ţine insomnia şi migrenele provocate de stres la distanţă prin acţiunea lor sedativă. Prepară o infuzie dintr-un pumn de muşeţel la 1 litru de apă fiartă.

Spilcuţa, ajutor de nădejde

Cunoscută şi ca iarba-fetei, spilcuţa conţine partenolide, substanţe care reduc şi chiar previn durerile de cap, având efecte uşor sedative. În caz de migrene, încearcă această plantă, care se poate aministra sub formă de capsule. Doza indicată este de 125 mg pe zi. În durerile de cap cronice, se poate face o cură de 6 săptămâni.

Busuiocul combate greaţa

Busuiocul este recunoscut pentru proprietatea sa de a reduce tensiunea de la nivelul capului indusă de migrene şi, de asemenea, de a înlătura senzaţia de greaţă care însoţeşte durerea. Pune 2 linguriţe de plantă uscată într-un litru de apă fiartă şi bea maximum 2 căni de ceai pe zi.

Ghimbirul are efect antimigrenos

Durerile localizate la nivelul frunţii dispar cu ajutorul ghimbirului. Dă pe răzătoare o rădăcină de ghimbir şi adaugă câteva linguri de apă. Pune amestecul pe o cârpă curată şi aplică această compresă pe frunte pentru scurt timp.

Dafinul are virtuţi anaglezice

Frunzele de dafin au fost utilizate secole de-a rândul ca remedii împotriva durerilor de cap. Fiindcă au în compoziție substanţe cu efect analgezic, frunzele de dafin pot fi utilizate în tratarea migrenelor. Prepară un ceai din 3 frunze de dafin la 1 cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat 10 minute şi bea lichidul de 2 ori pe zi.

Menta, bună în cazul durerilor sinusale

Frunzele de mentă calmează durerile de cap provocate de sinuzită. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fiartă, iar pentru inhalaţii foloseşte ulei esenţial de mentă. De asemenea, poţi pune comprese pe locul dureros cu infuzie rece de mentă. O prepari din 30 g de mentă la 1 litru de apă clocotită.

Scoarţa de salcie, aspirină naturală

Scoarţa de salcie conţine salicozidă, o substanţă care se transformă în corp în acid salicilic. Cu acest remediu, e posibil să nu mai ai nevoie de calmante de sinteză. Spală scoarţa de salcie în mai multe ape şi las-o să se usuce. Mărunţeşte-o şi zdrobeşte-o până devine o pulbere. Pune 1 lingură de pulbere într-un litru de apă şi lasă să fiarbă 5 minute. Pentru migrene cronice, este indicat să bei 3 căni de ceai pe zi. Acest remediu este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Iasomia te linişteşte

Dacă durerile de cap persistă, mai poţi face o infuzie de iasomie şi măghiran, plante care îţi vor ameliora durerea de cap. Ia câte o mână din fiecare şi pune-le la un litru de apă fiartă. Lasă la infuzat şi bea 2 căni de ceai pe zi.

Ştiai că…
…durerile de cap pot fi şi de natură alergică, fiind cauzate de parfumuri sau produse cosmetice cu miros puternic?

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*