Cum se găteşte quinoa?

Popularitatea acestei cereale a crescut mult în ultimii ani: a trecut din magazinele cu produse sănătoase pe rafturile supermarket-urilor naţionale. Nivelul ridicat de proteină pe care îl conţine, savoarea delicioasă şi textura delicată au făcut din Quinoa un substitut al orezului  – cu toate că, după ce o vei încerca, nu te vei gândi la ea ca la un substitut. Pe scurt, de quinoa te vei îndrăgosti uşor.

Ce este Quinoa?

Cultivată în munţii Anzi de peste 5000 de ani, Quinoa a fost numită “mama cerealelor” şi “aurul Incaşilor”. Practic, nu este o cereală ci o sămânţa, dar este folosită la fel ca toate celelalte cereale integrale. În ultimii ani, i-a crescut popularitatea, pe măsură ce oamenii i-au descoperit calităţile. Bogată în proteine, fier, magneziu şi fibre, quinoa este o mâncare foarte sănătoasă şi uşor de gătit.

Ce fel de Quinoa trebuie să cumpărăm?

Există 1800 de feluri de quinoa, dar în magazine se găsesc doar trei: albă, roşie şi neagră. Quinoa albă are o savoare mai uşoară, neutră – dacă nu aţi gustat niciodată puteţi începe cu aceasta. Quinoa roşie şi neagră au caracteristici specifice fiecare în parte, fiind mai distinctive. Sunt foarte bune folosite pentru salate şi alte mâncăruri în care culorile lor ies în evidenţă.

De ce să spălăm Quinoa?

Quinoa are un strat natural, numit saponină, care poate avea gust de săpun. Din fericire, este uşor să scăpăm de acest aspect prin clătirea cu apă. Quinoa cumpărată din magazine este, de cele mai multe ori, deja clătită, dar nu strică să mai repetăm şi procesul acasă. Unele cărţi de gătit recomandă chiar lăsarea Quinoa la înmuiat.

Ce pot face cu Quinoa?

Foloseşte quinoa ca pe orice altă cereală, ca pe orez! Este o garnitură foarte bună pentru majoritatea felurilor de mâncare, mai ales dacă se găteşte în supă în loc de apă şi se adaugă o frunză de dafin. Quinoa poate fi folosită de asemenea în salate sau ca mic dejun.

Câteva aspecte de bază despre Quinoa

  • Câte ceşti de quinoa gătită ies dintr-o ceaşcă de quinoa uscată? O ceaşcă de quinoa uscată înseamnă 3 ceşti de quinoa gătită.
  • De cât lichid am nevoie pentru a găti quinoa? Pentru a găti o ceaşcă de quinoa sunt necesare 2 ceşti de lichid.
  • Cât durează quinoa până este gătită? O porţie de quinoa are nevoie de 20 de minute pentru a fi gătită.
  • Cum fac quinoa să nu mai fie aşa amară? Gustul amar poate fi îndepărtat prin clătirea cu apă în prealabil.
  • Cum îmbunătăţesc gustul quinoa? Quinoa este foarte bună atunci când este gătită cu legume sau în supă de pui. Se mai poate adaugă un ¼ linguriţă de sare pentru fiecare ceaşcă de quinoa uscată sau alte condimente şi arome (puţin usturoi pisat, rozmarin sau puţin piper negru).

Quinoa este unul dintre cele mai delicioase feluri de mâncare.

Iată cum se prepară

Ingrediente
1 ceaşcă de quinoa (albă, roşie sau neagră)
Ulei de măsline (opţional)
2 ceşti de apă sau supă
½ linguriţă de sare
Unelte
O strecurătoare fină
O tigaie cu capac
O lingură
Instrucţiuni
  1.  Clăteşte quinoa: Măsoară o ceaşcă de quinoa şi pune-o într-o strecurătoare fină. Clăteşte bine timp de 2 minute cu apă rece. Trece-ţi mâinile prin quinoa în timpul clătirii.
  2.  Prăjeşte quinoa în tigaie (opţional): Încălzeşte o cantitate mică de ulei de măsline în tigaie la o temperature medie spre mare şi adaugă quinoa clătită. Amestecă totul timp de un minut până când apă se va evapora şi quinoa se va prăji.
  3.  Adaugă lichid şi lasă la fiert: amestecă două pahare de apă sau supă şi sare. Se lasă la fiert.
  4.  Se dă focul mai încet şi se lasă la fiert, acoperit, timp de 15 minute: Setează focul la cel mai mic volum. Acoperă şi lasă la fiert timp de 15 minute.
  5.  Se lasă la răcit, acoperit, 5 minute. Opreşte focul şi lasă totul să se răcească timp de încă 5 minute, acoperit.
  6.  Savurează! Dă capacul la o parte – ar trebui să vezi spirale micuţe (sunt germenii) separandu-se de quinoa. Amestecă quinoa uşor, după care se poate servi. Dacă în continuare există lichid, se pune din nou la foc mic şi se acoperă. Se lasă la fiert încă 5 minute până când toată apă este absorbită.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*